Сьогодні роковини смерті В’ячеслава Чорновола

Цього дня 1999 року в автомобільній аварії загинув В’ячеслав Чорновіл (1937-1999), відомий український політик, журналіст, дисидент, лідер Народного Руху України.

Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль-Золотоноша, коли Toyota Чорновола врізалася в КамАЗ із причепом, що розвертався посеред шосе. В’ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, а прес-секретаря лідера НРУ Дмитра Понамарчука госпіталізували з важкими травмами до лікарні. Відтоді минуло 18 років, але ясності й чітких відповідей у цій історії не побільшало.
Офіційна версія – нещасний випадок, а версія народна, якої дотримуються прихильники Чорновола та його син Тарас – політичне вбивство напередодні майбутніх президентських виборів. Наступного дня після аварії, тодішній очільник МЗС Юрій Кравченко заявив, що аварія на бориспільському шосе – нещасний випадок і що жодної іншої версії слідство не розглядатиме. Міністр, навіть, не став чекати офіційних висновків фахівців.
Невдовзі від серцевого нападу несподівано помер головний свідок – один із трьох пасажирів «КамАЗу», Іван Шолом. Водія КАМАЗу Володимира Куделю спочатку засудили – слідство встановило, що він скоїв злочин – ДТП з тяжкими наслідками, але незабаром відпустили за амністією. У ЗМІ неодноразово з’являлася інформація про його смерть, але це були лише чутки – Куделя живий, щоправда, змушений був змінити місце проживання.
Вже у червні 1999 року справа про загибель В’ячеслава Чорновола була закрита, але це не означало, що у справі поставлено крапку. Слідчі дії розпочиналися й припинялися декілька разів: у 2001 році, у 2005, в серпні 2006 року.
У червні 2011 року з дозволу Тараса Чорновола відбулась навіть ексгумація тіла його батька, але світло на загадкову смерть політика так і не пролилось. І, зрештою, в березні 2012 року Бориспільський суд Київської області розпочав судове слухання у справі загибелі В’ячеслава Чорновола, а 21 січня 2014 закрив справу, визнавши аварію нещасним випадком.
Нинішній очільник Генпрокуратури Юрій Луценко запевняє, що Генпрокуратура візьметься за справу загибелі Чорновола одразу, як тільки закінчить зі справами екс-президента Януковича та Майдану.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.