Фахівці назвали пору року, яка найбільше сприяє батьківству

Науковацям вдалось з’ясували, коли якість сперми в чоловіків поліпшується, незалежно від раціону, фізичної активності чи наявності шкідливих звичок. За даними ізраїльських вчених, найкращі результати спермограми навесні, пише газета “Експрес“.

Саме в цю пору, запевняють фахівці, на фоні збільшення тривалості світлового дня в організмі чоловіка активно продукуються гормони щастя. При тім кількість активних сперматозоїдів перевищує 50%, чого досить для зачаття. Тож саме в цю пору року лікарі радять активізуватися парам, які хочуть мати дітей.

Невже сонячного світла й гормонів щастя досить для того, щоб поліпшився спермогенез? – Пори року справді мають вплив на процес спермогенезу. Для прикладу, взимку в організмі чоловіка активно виробляються так звані холодові антитіла, що негативно позначається на плідності.

Тоді як весняний період вкрай важливий для всього живого, у цей час природа оживає, схожі процеси відбуваються і в організмі людини, – пояснює лікар-андролог Роман Копець, фахівець з питань репродуктивного здоров’я.

– Навесні синусоїда нашого організму різко підвищується, це стосується й процесу продукування сперматозоїдів. Тож позитивними чинниками з цього погляду є збільшення тривалості світлового дня й посилення інсоляції.

Тому, для прикладу, фінські медики (де дні короткі й людям бракує сонячного світла) застосовують спеціальні лампи, щоб поліпшити функціонування репродуктивної системи пацієнтів. Загалом, навесні в нашому організмі різко підвищується рівень серотоніну, це так званий гормон щастя й задоволення, а також кількість гонадотропінів – гормонів гіпоталамуса й гіпофіза (саме ці системи найбільше активізуються навесні, що впливає на статеві залози чоловіка).

Тож перелічені фактори сприяють поліпшенню спермогенезу. Ось чому молодим парам радять планувати зачаття саме навесні. – А якою є норма, коли говоримо про спермограму? – Відомо, що здатність чоловіка до запліднення залежить вiд числа сперматозоїдiв та їхніх характеристик.

Так от, для запліднення яйцеклітини, справді, потрібно не менш як 50% рухомих сперматозоїдiв, з них щонайменше 30% повинні мати нормальну будову. За рекомендацією спеціалістів ВООЗ, нормою вважається концентрація від 20 мільйонів сперматозоїдів у мілілітрі еякуляту.

При тім, не забуваймо, на функції репродуктивної системи (зокрема мова й про спермогенез) негативно впливають шкідливі звички чоловіка, ненормований режим праці й відпочинку, нераціональне харчування. А ще майте на увазі: чоловікам, які хочуть стати батьками, слід відмовитись від звички носити в кишені штанів мобільний телефон. Тож не гайте часу, нехай мрії здійсняться!

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.