Художниця дозволила людям робити з нею все, що заманеться. Через декілька годин почалося пекло

Творчі та розумні люди – дивні люди.

Вони майже весь час проводять якісь дивакуваті акції, щось вигадують. Для більшості людей – це суцільна дурниця, але насправді митці хочуть розкрити перед нами таємниці життя, людства, Всесвіту, щоправда, у такий дивний спосіб.

Давній, найбільш незвичайний експеримент художниці з Сербії Марини Абрамович не дає спокою і до сьогодні. Її акція «Ритм 0» у студії «МорраЯ» в Неаполі і Італії просто привела в шок увесь світ!

Ідея була проста: Абрамович стоїть на одному місці 6 годин поспіль, а відвідувачі можуть робити з нею все що завгодно, використовуючи один з 72 предметів, розкладених нею на столі.

Абрамович стояла в центрі залу з табличкою з наступними словами:

Інструкції.

На столі лежить 72 предмета, які можна використовувати на мені як вам заманеться.

Перформанс.

Я – предмет.

Я беру на себе всю відповідальність за цей період.

Тривалість: 6 годин (20.00-2.00).

Предмети на столі ділилися на «предмети задоволення» і «предмети руйнування». Серед нешкідливих предметів були, наприклад, пір’я і квіти. Небезпечні ж включали в себе ніж, леза і заряджений пістолет.

Те, що відбулося перевершило всі найстрашніші побоювання.

Арт-критик Томас Макевіллей, який був присутній на акції, розповідав:

Починалося все м’яко. Хтось повернув її. Хтось підняв їй руки вгору. Хтось торкнувся її в інтимних місцях.

Далі, розповідає Макевіллей, ситуація загострилася:

До третьої години з неї лезами зрізали весь одяг. На четверту годину ці ж леза стали торкатися її шкіри. Її тіло піддалося деякому сексуальному насильству. Вона була так віддана ідеї, що не стала б чинити опір навіть зґвалтуванню або вбивству.

Останні 2 години виявилися жахливими. Зокрема, художницю змусили наставити на себе пістолет.

Власна розповідь Абрамович про це звучить ще страшніше:

Я відчувала себе зґвалтованою. З мене зрізали одяг, мене кололи в живіт рожевими шипами, мені до голови приставляли пістолет.

Коли шість годин минули, Абрамович пройшла через натовп відвідувачів. Ніхто не зустрічався з нею поглядом.

Абрамович відзначала, що відвідувачі явно не хотіли конфлікту з нею. Вони не хотіли нести відповідальність за те, що зробили. Здавалося, вони хочуть забути про те, як знущалися над нею.

Абрамович говорила:

Ця робота розкриває щось жахливе про людство. Вона показує, що в сприятливих обставинах людина може запросто зробити тобі боляче. Вона показує, як легко вбити, пригнітити, розчавити того, хто не бореться і не захищається. Вона показує, що більшість нібито «нормальних» людей цілком здатні на насильство, якщо дати їм таку можливість.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.