10 теорій у фотографіях, пов’язаних з островом Пасхи

5 квітня 1722 року, європейці дізналися про існування острова Пасхи, відомого своїми пам’ятниками під назвою моаї. Острів знаходиться в 3514 км від узбережжя Чилі і, безумовно, на острові, який на місцевому діалекті часто називають Рапануї, здавна жили аборигени. Однак європейським народам він став відомий завдяки голландському мандрівникові Якобу Роггевену, який і назвав острів на честь Великодня, бо саме в день цього християнського свята був виявлений цей клаптик землі в Тихому океані.

Навколо найвідомішої пам ” ятки – кам’яні статуї моаї – ходити безліч чуток і легенд, будуються неймовірні теорії і домисли. Та й самі аборигени становлять чималий інтерес. Про це ми і хочемо поговорити сьогодні.

1. Моаї могли “ходити”?

Довгий час ходили суперечки про ті, як місцеві аборигени зуміли пересунути величезні великовагові статуї. Адже при тодішньому рівні розвитку у них не було ніяких сучасних пристосувань, щоб зробити це!
В кінці 90-х чеський інженер Павло Павло і норвезький мандрівник Тур Хейєрдал зуміли проникнути під покрив таємниці: виявляється, аборигени обв’язували статуї мотузками з двох сторін, і численні групи людей по черзі тягнули статуї в свою сторону. Таким чином моаї ніби «йшли» до місця призначення.

На відео показано, яким чином це відбувалося.

2. На острові сталася екологічна катастрофа?

Поширена теорія говорити, що переселенці на острів Рапануи очистили його від лісів, щоб мати місце для розвитку агрокультури. Вони сподівалися, що лісу зростуть знову досить швидко і тім самим відновлять екологічний баланс. Однак цього не сталося. Також ситуацію посилив той факт, що відбулося перенаселення, і земля вже не могла забезпечуваті всіх людей їжею.

Однак згідно з сучасними даними, це вкрай малоймовірно. Дослідження показують, що рапануйцы вели сільське господарство дуже мудро: вони удобрювали грунт вулканічними породами. Крім іншого, незважаючи на те, що остров’яні дійсно позбулися лісів, вони замінили їх пасовищами. Таким чином, неможливо стверджувати, що місцеві жителі вимерли в результаті екологічної катастрофи. Тім більше, що численні дослідження доводять, що чисельність остров’ян стала скорочуватися лише після освоєння острова Пасхи європейцями.

3. Остров’яні вимерли із-за щурів?

Існує припущення, що відсутність хижаків пацюки розплодилися, і саме через них сталося порушення екосистеми: вони не давали деревах вирости заново.

Однак разом з тім щури стали відмінним джерелом їжі для місцевих жителів. Численні знахідки свідчать про те, що аборигени не гребували харчуватися гризунами.

4. Моаї побудовані інопланетянами?

Еріх фон Денікен в одній зі своїх книг стверджує, що моаї, так само, як і єгипетські піраміди, піраміди Майя і геогліфи Наски, були побудовані інопланетянами (або під їх керівництвом). Автор мотивує свої здогади тім, що місцеві мешканці не малі достатня розуму, сили і засобів, щоб зробити це самостійно.

Однак варто враховувати і той факт, що камені, з яких зроблені моаї, взяті з згаслого вулкана і мають абсолютно земне походження.

5. Моаї переносили по давнім дорогам?

Багато суперечок виникло з приводу того, якими шляхами місцеві жителі переносили моаї. Тур Хейєрдал виступивши в захист того, що виявлені на острові давні шляхи використовувалися саме для транспортування статуй.

Проте недавні дослідження розвінчали цю теорію. З’ясувалося, що виявлені шляхи ведуть до вулкана Рано-Рараку, що підтверджує більш раннє припущення про те, що ці дороги використовувалися для ритуальних цілей.

6. Письмова система жителів острова насправді старша, ніж вважається?

 

Геолог Роберт Шох стверджує, що писемність жителів острова Пасхи і, відповідно, моаї насправді на 10 тис. років старше, ніж вважається. Дослідник прийшов до цього висновку в результаті роботи в храмовому комплексі Гебеклі-Тепе в Туреччині, приблизний вік якого близько 12 тис. років.

На підставі цього Шох стверджує, що те ж саме можна сказати про сфінкса в Гізі і моаї на острові Пасхи.

Проте на даний момент не існує жодного доказу цієї гіпотези.

7. На острові була війна між довговухими і коротковухими жителями?

Існує легенда, за якою на острові були дві народності: з довгими і короткими вухами. Довговухі люди жили на острові раніше, тому одного разу вони вирішили позбутися народу з короткими вухами. Для цього вони вирили канаву і сховали її, приховавши під гіллям. Довговухий чоловік розповів своїй коротковухій дружині про плани свого племені: вони збиралися заманити вороже плем’я в пастку і спалити його. Жінка була шокована заявами чоловіка і того розповіла все своїм одноплемінникам, зрадивши тим самим власного чоловіка. В результаті короткоухие люди отримали перевагу і хитрістю заманили довговухих в їх власну пастку. Вони спалили всіх, включаючи жінок і дітей. Лише дві людини врятувалося, втікши в печеру, яка не поближу. Однак короткоухие наздогнали їх і вбили одного з них, залишивши в живих лише одного довговухого людини.

Дослідник Тур Хейєрдал стверджує, що длинноухие були перуанцями, а короткоухие – полінезійці. Проте, розповідаючи легенду він забуває перевірити історичні дані: капітан Джеймс Кук в 1772 і 1775 рр. відвідував острів Пасхи і бачив там безліч довговухих людей. Судячи з усього, в легенді все ж присутні деякі неточності.

8. У чому загадка тіл моаї?

Ні для кого вже не секрет, що багато статуї моаї були з незрозумілої причини зариті за голову в землю. Однак мало хто знає, що під час розкопу на тілах статуй були виявлені петрогліфи – зображення, нанесені за допомогою фарби, які імітували ті ж малюнки, що люди наносили на власне тіло. Але що найцікавіше, в ході розкопу навколо статуй були виявлені людські кістки. Невже у місцевих жителів був звичай ховати одноплемінників неподалік від моаї? Від тільки для чого? Може бути, у древніх рапануйців, як і в єгиптян, існував культ смерті, і вони вірили, що їх душі якось повернутися у кам’янко яні статуї?

9. У рапануйців існував культ літаючої людини?

Щорічно недалеко від вулкана Рано Кау рапануйці проводили змагання, присвячене богу родючості Макемаке. Переможцем ставав той, хто міг спуститися в кратер вулкана, проплисти по відкритому морю і дістатися до острівця, що знаходиться неподалік, уникнувши зубів акул. На острівці перебувало яйці, яке необхідно було доставити назад на головний острів в цілості й схоронності. Людина, який міг пройти всі ці випробування, нарікался літаючою людиною і на рік ставав лідером племені.

10. Про що може розповісти “сидячий” моаї?

Тукутури – статуя моаї, зображена в сидячою позиції, або у вигляді людини, що стоїть на колінах. Вважається, що ця статуя зображує стародавнього співака. Цікаво, що Тукутури зроблений з іншого матеріалу, ніж всі інші моаї. Існує гіпотеза, що Тукутури в якійсь мірі пов’язаність язаний з культом літаючого людини, про які було розказано вище.

Інша теорія говорити, що за створенням Тукутури стоїть спроба місцевих жителів розвинути свою майстерність різьблення по каменю: адже риси обличчя цього сидить моаї більше, ніж інші нагадують людські, а ноги, коліна і сідниці майстерно вирізані.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.