З 1 квітня сім’ї з двох чоловік, що живе в квартирі без лічильника, доведеться платити за газ близько 100 гривень

Уряд підготував черговий сюрприз для українців. Незабаром їх рахунки за газ знову істотно зростуть.

Повідомляє портал АНТИКОР з посиланням на ЗМІ.

Днями Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ), прийняла нову тарифну методику плати за транспортування газу для постачальників і покупців блакитного палива.

Нововведення набирають чинності з 1 квітня. В результаті всі додаткові витрати газових компаній будуть перекладені на плечі простих людей.

За даними НКРЭКУ, вже затверджено розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання, яка буде стягуватися з споживачів щомісячно незалежно від фактичного обсягу споживання газу.

Абонплата буде нараховуватися на підставі приєднаної потужності кожного споживача, згідно з типом газового лічильника.

Варто зазначити, що сьогодні також існує поняття такої абонплати, однак вона включена в загальний тариф на газ. Тепер будуть стягувати окремо зі всіх споживачів плату за газ і плату за його доставку. Таким чином, тариф на газ дещо знизиться, зате абонплата помітно зросте.

Зокрема, плата за газ буде нараховуватися як за товар — 4 тисячі 942 гривні за тисячу кубометрів, плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2 відсотка.

А також окремо буде нараховуватися абонплата за користування приєднаними потужностями.

У НКРЭКУ пообіцяли, що побутові споживачі будуть платити значно менше, ніж промислові. Правда, це не стосується киян, так як і промислові і побутові споживачі ПАТ «Київгаз» будуть платити однакову ціну — 1,27 копійки за 1 кубометр на годину (без ПДВ).

— В цілому витрати за газ звичайних людей істотно зростуть, — стверджує директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Валентин Землянський.

— Для квартири з газовою плитою без лічильника абонплата складе приблизно 46 гривень на місяць, плюс доплата за нормами з розрахунку 4,4 кубометра на кожного зареєстрованого мешканця.

При цьому кубометр газу подешевшає приблизно на 90 копійок до 6 гривень, так як з його вартості буде видалена абонплата.

Зараз плата за газ в місяць становить 31 гривню на людину разом з включеної в тариф абонплатою, а з 1 квітня вона буде 26 гривень.

Однак загальна плата за газ на одного мешканця з квітня зросте приблизно до 72 гривень — 46 гривень плюс абонплата 26 гривень за сам газ.

Сім’я з двох чоловік заплатить 98 гривень — 46 гривень абонплати плюс по 26 гривень за кожного мешканця.

Якщо ж квартира обладнана лічильником, то до 46 гривень абонплати потрібно додати плату за фактично спожитий газ.

Варто врахувати, що для тих, у кого вдома встановлений газовий котел для опалення, абонплата буде вище, так як вона залежить від максимальної пропускної здатності лічильника.

Місячна абонплата для них складе від 50 до 70 гривень в залежності від регіону, плюс оплата по лічильнику.

В таких умовах споживачі, отапливающие будинок газом, опиняться в більш виграшному положенні. Враховуючи, що у них витрата газу 200-300 кубометрів на місяць, зниження плати за сам газ перекриє введення абонплати, — зазначив експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.