У школі, в якій батьки протестували проти неякісного харчування, знову потруїлися діти

В ЗШ №21 батьки знову не задоволені якістю надання послуг харчування у школі. Скандал навколо цього питання, що спалахував кілька років тому, знову на стадії розгорання.

Річ у тім, що підприємець, проти якого писали колективну скаргу батьки, знову переміг на тендері і з початку квітня почав працювати у школі. Не пройшло і тижня, як про масове отруєння протермінованими соками, які пили учні цієї школи під час сніданку, заговорили батьки.

Про це розповідає франківка Ольга, син якої навчається в другому класі ЗШ №21.

“На щастя, мій син цього соку не пив, проте його однокласники, які цей напій куштували, потруїлися. Потім у розмові з батьками вияснилося, що схожі симптоми отруєння того дня мали багато дітей. Але кожен думав, що це щось індивідуальне, тому одразу не підняли бучу. Коли ж почалися розмови і батьки зрозуміли: це не випадковість, ось тоді постало питання, — розповідає Ольга. — Лише сьогодні з’ясувалося, що соки таки були протерміновані, проте підприємець пояснив це тим, що на упаковці була опечатка. Там писало: вжити до 2016-го року, але він стверджував, що мало бути до 2018-го, просто затерлася цифра. Як же вона могла затертися, коли соки придатні максимум рік, явно не два”.

Обурена жінка каже, що минулого року, коли батьки дізналися, що в тендері на надання послуг харчування у ЗШ №21 знову перемогла підприємець Валентина Руміш, — написали колективного листа в департамент освіти і особисто меру, в якому йшлося про те, що вони протестують проти цього підприємця, оскільки неодноразово були скарги про якісь надання ним послуг. Відповіді на нього досі не отримали.

За словами Ольги, дирекція школи також не задоволена якістю харчування у шкільній їдальні, проте вплинути на це не може.

Директор міського департаменту освіти і науки Ігор Смаль каже, що знає про тогорічні скарги, які надходили на адресу цього підприємця.

“Більшість скарг я читав, все-таки, в соцмережі. Особисто мені з цього питання скаржилася лише одна мама. За її словами, через шкільне харчування у її дитини виникли проблеми зі здоров’ям. Але це лише її слова, підтверджень цього я не мав. З іншої сторони я маю підприємця, яка за системою Prozorro виграла цей тендер і божилася, що виправилася і більше жодних помилок не допустить. Крім того казала про те, що її конкуренти спеціально намовляють батьків і їхні підписи купують за 100 грн. Цим самим, можливо, намагалася виправдати свої помилки. Є дві сторони, які я мушу вислухати”, — висловлює свою позицію Ігор Смаль.

Очільник міських педагогів каже, що перевірки щодо якості харчування у цій школі обов’язково будуть. Наразі підприємець почав працювати у школі з 3 квітня і поки директору департаменту освіти скарги на його роботу не надходили. Про отруєння дітей протермінованими соками повідомлень ні від батьків, ні від лікарів, як стверджує Ігор Смаль, в департаменті також не було. Ігор Вікторович радить батькам переходити від розмов до діла і демонструвати докази.

“Спершу будь-яка скарга має надходити до директора школи, який, у свою чергу, повинен рапортувати про неї в департамент”, — пояснює Смаль. — Я неодноразово повторював батькам: куштуйте те, що їдіть ваші діти, перевіряйте на вміст поживних речовин, на естетичний вигляд страви, будь-що… і при найменших скаргах — сигналізуйте”.

Нагадаємо, що в лютому громадські активісти розпочали перевірки якості харчування у шкільних їдальнях. Така ініціатива не сподобалася дирекції школи. Попри те, представниці ГО “Мами Прикарпаття” заявили, що такі раптові рейди у школи влаштовуватимуть і надалі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.