НБУ дав прогноз стосовно інфляції до 2019 року

Інфляція в Україні в 2017,2018 і 2019 роках буде перебувати на рівні 9,1%, 6% і 5%, що відповідає прогнозу Національного банку.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Протягом другого і третього кварталів 2017 року інфляція в річному вимірі залишиться на двозначному рівні і буде досить мінливою. Це пов’язано з ефектом бази порівняння, а саме динамікою адміністративно регульованих цін протягом 2016 року. Але в четвертому кварталі інфляція повернеться до однозначного рівня.

Що стосується базової інфляції, то на кінець року вона становитиме приблизно 6,5% – близько до нинішніх показників. На такому рівні її будуть підтримувати поступове відновлення споживчого попиту і вторинні ефекти від зростання продовольчої інфляції.

Ціни на сирі продукти будуть підвищуватися швидше в наступні місяці під впливом ряду факторів. По-перше, продовжать дорожчати продовольчі товари на світових ринках. По-друге, відкриття додаткових ринків збуту для окремих видів української продовольчої продукції призведе до скорочення їх пропозиції на вітчизняному ринку.

Крім цих факторів пропозиції буде діяти і фактор споживчого попиту. Внаслідок подальшого пожвавлення економічної активності і високих темпів зростання доходів населення він буде поступово відновлюватися.

Також наголошується, що блокада переміщення товарів через лінію розмежування з окремими районами Донецької і Луганської областей не матиме істотного впливу на рівень споживчої інфляції.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.