Нововведення в субсидії: зекономлені гроші повернуть, а на комуналці можна буде заробляти

Монетизація, згідно з планами уряду, може запрацювати наступного року

Українці вже через кілька місяців відчують на собі перший крок прийдешньої монетизації субсидій. Щоправда, торкнеться нововведення не всіх. Частину зекономленої “комунальної знижки” повернуть українцям грошима. Якщо наступного року монетизація запрацює повноцінно, за словами міністра енергетики Ігоря Насалика, “живими” грошима субсидіант зможе за опалювальний сезон отримати зекономлені десять тисяч гривень. Сайт “Сегодня” з’ясував, як запрацює монетизація і що зміниться.

Частину коштів віддадуть субсидіантам, а решта повернуть до бюджету

Субсидії українцям надають на соціальну норму споживання. Наприклад, минулої зими на опалення будинку площею 70 квадратів давали 385 кубів газу. За опалювальний сезон держава дає знижку на 2310 кубометрів. Якщо замість 385 витрачати 300 кубів, за шість місяців збереться “зайвих” 510 кубометрів, а сума переплати досягне 3500 гривень.

Кілька тижнів тому, як зазначає віце-прем’єр Павло Розенко, український уряд зробив “перший крок” монетизації – частину від зекономленої суми віддадуть грошима. Від заощаджених 3500 гривень на банківську карту субсидіанта перерахують 690 гривень, решту повернуть до державного бюджету.

Як отримати частину невикористаної субсидії грошима:

З першого липня по перше вересня подати заяву до управління соціального захисту.
Вказати в заяві банківський рахунок, на який перерахують гроші.
“Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які здійснюються виплати соціальних допомог і пенсій, здійснюється субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку має бути вже відкритим”, – йдеться в постанові Кабміну.

Хто може отримати допомогу:

Родини з газовим опаленням, які заощадили понад 100 кубів блакитного палива.
Родини з електричним опаленням, які заощадили понад 150 кВт*год.
Якщо родина використовує для опалення електроенергію, їм повернуть суму, еквівалентну 150 кВт*год світла. За чинними тарифами це всього 174 гривні. Переплату за центральне опалення спишуть повністю.

До слова, як зазначають в Міністерстві соціальної політики, гроші, які повернуть українцям, в декларації про доходи вказувати не потрібно. Фактично, при підрахунку знижки на наступний опалювальний сезон, не враховуватимуться.

Як працюватиме монетизація

Механізм монетизації субсидій уряд обговорює практично з першого дня своєї роботи, пояснюють в Міністерстві фінансів. По-перше, монетизувати субсидії настійно рекомендує МВФ, по-друге – як показує аналіз споживання, українці з субсидіями витрачають більше енергоресурсів. Українці без “комунальних знижок” зацікавлені в економії, в той час як субсидіанти в будь-якому випадку не заплатять більше обов’язкового платежу (якщо витрачають в межах норми).

Якщо монетизацію впровадять, держава дасть кошти на оплату соціальних норм і якщо витратити менше, “здачу” можна залишити собі. Наприклад, якщо родина з будинком площею 70 квадратних метрів замість 385 кубів витрачатиме 300, за опалювальний сезон можна “заробити” близько 3500 гривень тільки на газі.

За словами Павла Розенка, модель монетизації пільг уряд розробить до кінця 2017 року. Зараз, за даними Мінфіну, є дві головні моделі монетизації. Перша – платити гроші теплокомуненерго (ТКЕ), які компенсовуватимуть субсидії, друга – перераховувати гроші, виділені на субсидії, відразу споживачам.

Друга модель також має кілька варіантів. На рахунки субсидіантів можуть перерахувати всі гроші на комуналку або тільки “зекономлені” гроші.

“Моя особиста думка: Я б йшла поетапно, тому що ця зміна несе ризики. Ми не знаємо, як поведеться людина, якщо ми на картку віддамо всі гроші, і не буде обмежень з використання. Я не впевнена, що в цьому випадку не впаде платіжна дисципліна. Кінцева мета – дати гроші людям. Має бути підготовлене технічне рішення: які картки і на якій базі. Можливо, потрібно починати з монетизації залишків, тоді ми уникаємо ризику несплати. Потім потрібно переходити на повну монетизацію”, – розповідає радник міністра фінансів Яна Бугримова.

До середини літа у Львові проведуть експеримент – безкоштовний проїзд в транспорті скасують, а пільговикам натомість видадуть гроші. Наступний етап монетизації – виплата комунальної знижки грошима. Якщо експеримент виявиться вдалим, наступного року львівський досвід поширять на всю Україну.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.