Інтернет може подорожчати в два рази через блокування російських сайтів – ІАУ

В Інтернет Асоціації України підрахували, що провайдерам доведеться витратити 1 млрд дол. На виконання указу РНБО.

Для блокування російських сайтів провайдерам потрібно закупити нові технології. Це вплине на вартість інтернету в Україні, який поки найдешевший в Європі. Про це розповів Олександр Федієнко, голова Інтернет Асоціації України.

За його словами, в Україні інтернет-мережа будувалася, коли не було необхідності контролювати контент трафіку. Провайдери спочатку закуповували дешеву техніку без аналізаторів контенту.

“Закупівля нової техніки звичайно вплине на тарифи операторів. З досвіду Росії, тарифи піднялися в два рази. Це обладнання купується або в Америці, або в Європі, і не за гривні. Щоб існувати далі, провайдерам доведеться витрачати валюту, яку вони не заробляють”, – розповів голова Інтернет Асоціації.

За його словами, через указ Ради нацбезпеки і оборони про заборону російських сервісів і сайтів, який вчора підписав президент Петро Порошенко, може відбутися переділ ринку комунікацій. Дрібні оператори не зможуть закупити техніку для блокування сайтів і підуть купувати трафік до великих провайдерів. І цей трафік буде дорожче.

В Інтернет Асоціації України підрахували, що провайдерам доведеться витратити на закупівлю технологій для контролю трафіку 1 млрд доларів. На переобладнання систем піде один-два роки.

Нагадаємо, заборона введена терміном на три роки. В указі перераховуються санкції проти розробників російських антивірусів Kaspersky Lab, Dr. Web, всіх ресурсів “Яндекса”, включаючи “Кинопоиск”, розробників програмного забезпечення ABBYY і 1С, “Вконтакте”, Mail.ru і “Однокласників”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.