Чому Путін боїться візового режиму з Україною

Збереження безвіза зі свого боку куди вигідніше Росії, ніж дзеркальні кроки: це дозволить зберегти рвуться нитки і масштаби присутності в українському просторі, а видворення українських гастарбайтерів призведе до того, що це місце займуть гірше асиміляційні – трудові мігранти.Пішет 24tv.ua


Ви вщент розсварилися зі своєю колишньою (своїм колишнім), і хоча намагаєтеся зберегти видимість цивілізованих відносин, вам це, м’яко кажучи, вдається з великими труднощами. Але час від часу ходіть до нього (до неї) додому – у вас залишився ключ. І практично впевнені, що він (а) робить те ж саме. Просто так, тому що може. Тому що звичка. Тому що справи. Ну і капості з сантиментами, чого вже … Його (її) ніби все влаштовує. Ви робите вигляд, що все нормально. Рік, і ще рік, і ще …
Може бути, кому-то і комфортно так жити, але підозрюю, що цей сюжет в стилі прославленого любителями нетрадиційних сексуальних практик сина львівського поліцай-президента (Леопольд фон Захер-Мазох – “24”) не особливо популярний серед звичайних громадян.
Що? Не треба змішувати міждержавні відносини з міжособистісними? Зрозуміло, не треба. Аналогія кульгає? На обидві ноги: де візовий режим з Росією, а де завершився роман. Ось тільки публіку абстракції не особливо проймають – своя сорочка ближче до тіла буде.
До слова, так і бачу, як завиє моя дорога рідня по обидва боки кордону: мовляв, гади, як можна було взагалі дійти до того, щоб заважати сім’ям возз’єднуватися? І я вас запевняю, ніхто з них і не згадає, що запоребріковая і тутешня її частини не спілкувалися вже років десять, щонайменше. Обидві сторони різко всплющіт від власне факту необхідності отримувати візи. І щось мені підказує, що така ситуація не те щоб рідкість. Є, звичайно, і ті, хто нормально себе їздить туди-сюди по сімейних справах. Нормально – поки не виявиться в СІЗО, тому що феесбешників потрібно виконувати план по затриманню українських диверсантів в тапках. А потім, звичайно, “батьківщина, допомагай”. І потім, хто-то на заробітках, у кого-то бізнес …
Ось тільки цей коктейль маленьких особистих інтересів служить відмінною підмогою для великого шантажу. Кремлівський сиделец і його гебістське оточення давно навчилися використовувати людські слабкості.
І в ідеальному світі вже цієї мотивації могло б вистачити, щоб Рада проголосувала за введення візового режиму з РФ. Але буде дивно, якщо це станеться тут і зараз. Перш за все тому, що по існуючій повір’ям прийняття відповідного закону – це не самий витончений спосіб політичного самогубства.
Так, на Росію припадає до 40% українських трудових мігрантів. І хоча їх число скорочується (в 2013-му їх було 6 мільйонів, а в 2015-му трохи більше 4 мільйонів), дія на результати виборів вони, безумовно, нададуть – як мінімум опосередковане.
Але, по-перше, введення віз відбудеться не в одну мить, це досить тривалий процес. Який, однак, вимагає постійного і достатнього інформаційного супроводу, а у нас з цим, як завжди, великі проблеми. Зокрема, візовий режим нерідко подається як механізм захисту від попадання в Україні російських бойовиків і переховуються під російським громадянством сепаратистів. Але для цих цілей куди більш виправдано було б вводити якийсь особливий пропускний режим, поки Кремль не припинить агресію, з відповідними процедурами. Тим більше що елементи його – на кшталт особливої ​​уваги подорожуючим самостійно або групами чоловікам до 45 років – негласно і так працюють.

Знову ж, введення віз для росіян, зрозуміло, пов’язане з чималими витратами, і хоча наш МЗС отримав додатковий мільярд гривень, він цих витрат, природно, не покриє. А страшилки щодо посилення податкового тягаря у нас незмінно користуються попитом – на жаль, не без підстав.
По-друге, незважаючи на електоральні ризики, перспектива повернення в країну великої кількості людей працездатного віку – це шанс для приведення до тями нормативних баз, лібералізації економічного законодавства і податкової амністії. Держава не в змозі створити мільйони робочих місць? Нехай хоча б не заважає працевлаштуватися самостійно. Інша річ, що в умовах гібридної олігархо-соціалістичної моделі які б сили не були біля керма держави, вони побоюються самого існування середнього класу, а вже стрімкого його розширення і поготів.
Доводиться чути побоювання, що багато українців, які отримали хорошу роботу в Росії, змінять громадянство. Я не думаю, що таких буде дуже багато. З огляду на нинішній рівень побутової українофобії в РФ, такий пресинг спокійно можуть витримати “хохли”, “ватники” і ментально близькі таким люди. Крім того, варто брати до уваги факт систематичних спроб як чисток менеджменту зареєстрованих в РФ компаній (аж до регіональних філій міжнародних фірм) від українців, так і їх вербування.
По-третє, головна причина введення візового режиму з РФ пов’язана не стільки з російською агресією, скільки зі скасуванням такого з ЄС.
Так, ця вимога не зафіксовано документально, але його демонструє сама логіка процесу. Між Україною і Євросоюзом існує угода про реадмісію. З Росією воно теж існує – після декількох років тяганини з підписанням і ратифікацією. Але Росія його відмовляється виконувати. Тим часом близько 80% нелегальних мігрантів з третіх країн, що виявляються на території України, прибувають сюди з Росії. Порахувати їх зараз не представляється можливим, і цифри різняться на порядки. Проте така ситуація призводить до того, що Україна, яку більшість нелегалів розглядають як шлях транзиту далі на захід, застряють у нас. Так що зі скасуванням віз ми цілком можемо опинитися європейським “відстійником” з супутніми радощами начебто звинувачень в обмеженні прав людини, відмовах у наданні притулку і т. Д. Політичне вимога про дотримання прав людини було однією з умов безвіза, так що зліпити з цього матеріалу передумови до його припинення не складе труднощів. Знову-таки, задля більшого задоволення Москви.
Проте головною перешкодою до введення візового режиму з Росією є, по всій видимості, страх заходів у відповідь. Але Кремль зовсім необов’язково піде принципом взаємності: він уже порушував це правило, згадати хоч історію з висилкою трьох десятків російських дипломатів-шпигунів з США під захід президентства Барака Обами. Збереження безвіза зі свого боку куди вигідніше Росії, ніж дзеркальні кроки. По-перше, це дозволить зберегти рвуться нитки і масштаби присутності в українському інформаційному та культурному просторі. По-друге, і це нітрохи не менш важливо, видворення українських гастарбайтерів призведе до того, що утворилася лакуну заповнять куди більш культурно далекі – і чого гріха таїти, гірше асиміляційні – трудові мігранти (святе місце порожнім не буває). Як мінімум стане більше вихідців з Центральної, Південної і Південно-Східної Азії. Навряд чи така перспектива припаде до смаку Кремлю.
Олексій Кафтан, журналіст

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.