Нова українська соцмережа: політичний проект Банкової або заміна ВКонтакте?

Політтехнологи впевнені, що нова соціальна мережа Ukrainians – майданчик для піару нинішньої влади

Не встигли ще всі українські провайдери заблокувати ВКонтакте та інші російські ресурси, як на ринку вже анонсується нова українська соціальна мережа Ukrainians. Вже зараз вона доступна в beta-версії, і на даний момент, за словами її творців, зареєстровано в ній майже 50 тис. осіб.

Соціальна мережа – це не просто платформа для спілкування та обміну інформацією. Як відомо, саме завдяки Facebook, до влади в США прийшов Дональд Трамп. Сучасні програми, які дозволяють визначити погляди людини і його лояльність до тієї чи іншої політичної сили, дозволили точково розсилати потрібну інформацію саме тим людям, яким вона цікава.

ВКонтакте також з недавнього часу, після відходу з неї її творця Павла Дурова, повністю підвладне федеральним службам Росії. Так як подібна площадка – це відмінний трамплін для того, щоб насаджувати користувачам саме ті ідеї та погляди, які потрібні владі.

Нова вітчизняна соцмережа – не виняток. Незважаючи на те, що розробку соцмережі Ukrainians запропонували канадці, більшість експертів впевнені, що за всім цим стоїть Банкова.

«Це дуже схоже на провладний проект, – розповів Знай.ua політолог, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спиридонов. – Хоча, швидше за все, він буде недовгостроковий».

Експерт впевнений, що отримавши дивіденди з цього проекту, влада перестане їм займатися.

«Наша влада намагається планувати тактично, на короткий проміжок часу, – зазначив він. – Стратегічного мислення немає ні у кого. Знаю це не з чуток, оскільки консультую багатьох українських політиків. Максимальний відрізок планування для переважної більшості українських політиків – півроку. За такий час новий масштабний проект на ноги не встане».

Згоден зі своїм колегою і політичний експерт Тарас Загородній. Він також вважає, що подібна ініціатива Банкової все одно нічим гарним не закінчиться.

«У нашій владі забракне розуму і ресурсів, щоб створити щось глобальне, – розповів він нам. – Навіть при забороні російських соцмереж, українці продовжують користуватися ВКонтакте та «Однокласники». Ця ідея приречена на провал, тому що люди просто не підуть туди, тому що є інші альтернативи, до яких вони звикли і де їм зручно».

Експерт також нагадав, що в Україні вже були спроби створити нашу вітчизняну соцмережу, але всі вони закінчилися провалом.
«Навіть такий монстр, як «google» не зміг розвинути свою соцмережу «google +». Що вже говорити про нас. Куди там Ukrainians», – підкреслив Загородній.

Ще менш оптимістично налаштований голова правління Інтернет асоціації Олександр Ольшанський. Не з чуток розуміючи, що таке справжня соціальна мережа – він висловився категорично.

«Для того, щоб соцмережа нормально функціонувала в ній повинно бути не менше 15 млн людей. Я впевнений, що у нас нічого подібного не з’явиться», – резюмував він.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що лапи ФСБ доберуться до українців навіть без ВКонтакте.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.