Бруд, руїни та тіснява. Відпочинок на українських курортах

Українці менше вибирають закордонні напрямки, курорти і в цьому сезоні відчувають брак українського туриста, а вітчизняні зони відчули справжній туристичний бум в останні роки, розповідає znaj.ua


Сезон відпусток у самому розпалі. Далеко не всі українці можуть дозволити собі скористатися безвізом і відпочити на Кіпрі або на Ібіці, та й стара-добра Туреччина з Єгиптом далеко не всім по кишені. Благо, що в Україні після анексії Криму залишилося ще Чорне і Азовське море. Вони в самий розпал літа, як і раніше манять до себе рядових українців.Ціни, як кажуть, “від і до”.

Знай.ua дізнався – як, де і по чому відпочивають в цьому році прості люди.

На кожен гаманець

За даними Центру туристичної інформації, найпопулярнішими морськими внутрішніми напрямками для відпочиваючих залишаються Одеса і курорти Одеської області, такі як Затока, Южний, курорти Херсонської області – Скадовськ, Залізний Порт, Арабатська стрілка; Коблево, і Сичавка Миколаївської області, Бердянськ і Кирилівка в Запорізькій області.

Відпочити недорого на морі цілком реально. В інтернеті безліч оголошень на будь-який смак і гаманець – орієнтуючись за цінами, відпочинок можуть дозволити собі, як незаможні, так і цілком респектабельні люди. Для зручності відпочиваючих безліч баз відпочинку, пансіонатів, готелів, та й пропозицій від приватників.

“Хочете відпочити недорого на морі в тихому місці, де багато зелені, повалятися на піщаному пляжі, біля теплого моря і поніжитися в променях сонця? Ласкаво просимо до нас!”, – пишуть на сайтах стандартно.

Основна інформація про відпочинок є не тільки на сайтах, але і на спеціалізованих сайтах з підбору баз і пансіонатів. Правда, на таких ресурсах адміністратори не особливо переймаються оновлювати ціни з 2015 року.Тому найкраще – самому дзвонити за вказаними номерами.

Нерідко бувають випадки, коли адміністратор по телефону безпосередньо говорить – на сайті вказані ціни 2015 року та називає тариф чи не втричі більше. На питання – чому так виросли ціни, відповідь стандартна – дорожчає все: електрика, комунальні, харчування, підняли податки, тому і ми змушені піднімати ціни.

З відгуками про конкретні заклади теж біда. Дивує те, що позитивних набагато більше. І якщо з’являється негативний відгук, то зайшовши на сайт наступного дня ви його не знайдете. Керівництво явно стежить за публікаціями відпочиваючий і не бажає втрачати клієнтів, адже попереду ще серпень і оксамитовий сезон.

Пляжі Чорного моря активно заполоняють українці і гості з сусідніх країн починаючи з травня і майже до кінця вересня.

Як пишуть відпочиваючі на форумах, частіше по приїзду обраний відпочинок не збігається з дійсністю. На відміну від номерів в пансіонатах і базах відпочинку, пристойними виявляються тільки пляж і саме море.

У номерах прибрано погано, повно пилу і павуків по кутах, білизна не першої свіжості, діряві матраци і проломлені ліжка, не у всіх номерах є холодильник, а якщо він і присутній, то не завжди робочий, душ і раковини в цвілі, гарячої води немає, обіцяний інтернет як правило фантазія керівництва, кондиціонери дають не тільки прохолоду, а й запах сирості, – ось те, з чим зазвичай зіштовхуються туристи, які вирішили відпочити в Україні за демократичними цінами.

Більшість відпочиваючих в цьому році скаржиться на заповненість баз і пансіонатів і на вимогу бронювати номер заздалегідь – тобто, купити кота в мішку.

“Як же я шкодую, що не прочитала відгуки перед тим як туди вляпатися! Сплатили завчасно на 25.06.2017 і так каялася. Фото та інформація на сайті абсолютно не відповідає дійсності! Територія – це просто будівництво, при вході смітники, купа будівельного матеріалу, не прибрано, їдальня – краще б мої очі цього не бачили – там просто склад старого барахла, смердить тютюном, а столи і стільчики їм у спадок з дитячого саду дісталися – маленькі! На фото не видно, що території там немає взагалі, за басейном відразу фанерні будиночки стоять. А з іншого боку зараз втиснули баскетбольний корт – теж на фото його немає. Спроба заселення перша – меблі поламані, бачок в туалеті розібраний, ковдра з дірою, повернули адміністратору, друга спроба – стеля сиплеться, був потоп і шматки штукатурки просто висять і норовлять впасти на голову, повернули адміністратору, третя спроба – москітної сітки немає, в білому холодильнику зверху чорна діра, меблі поламані… Нерви здали. Попросили адміністратора повернути гроші”, – пише на одному з сайтів Тетяна після відпочинку в Затоці в готелі Факел.

“Жахливо, не рекомендую взагалі! Забронювали номер за 2 тижні, за 1 день до приїзду зателефонували дізнатися у скільки заїзд і виявляється що нас немає в списках. Після 10 хв лайки знайшли нам номер. Протягом 6 днів вода гаряча була 1 раз. Холодильник обіцяли принести в перший день, їхали додому вже, так його і не було. Телевізор обіцяли дати – не принесли. Покоївка прибрала за 6 днів 1 раз. Лампочку сам міняв.”Корал” – це жах”, – пише Дмитро, який відпочивав в цьому році на Азовському морі на базі Корал.
І таких відгуків зараз більшість.

Біда в тому, що з радянських часів на морському узбережжі України залишилось безліч баз. Більшість з них вже приватні, але щось міняти господарі не налаштовані. Навіщо, якщо і так зійде?

Марина з Білої Церкви домовилася з пансіонатом в Залізному порту. Возить групами людей – вартість путівки 2500 гривень. У цю суму входить проїзд, проживання в будиночку без зручностей і триразове мінімальне харчування.До моря – 15 хвилин ходьби.

“Так, це простенькі номера, без холодильників і кондиціонерів. Але ж люди їдуть на море, відпочити хочуть всі, в тому числі і люди з невеликим достатком. Якщо готові віддати більше і відпочивати з комфортом – будь ласка, підшукаємо варіант. На тій же базі є будиночки з зрубу, окреме меню”, – розповідає жінка.

Туристи-квартиранти

Ті, хто не особливо любить відпочинок в пансіонатах, намагається зняти кімнату або квартиру в самій Одесі, Южному або Бердянську.

В інтернеті маса квартир і приватних будиночків, які можна орендувати на дні відпочинку, вибрати можна від 150 до 600 грн. за добу. Господар житла пропонує всі умови, фото додається. Часто просять заздалегідь оплатити половину, так би мовити заставу, що ви точно приїдете.

Одеса по праву вважається центром південного регіону України. Тут знаходиться найбільший морський порт, підприємства національного значення. Для відпочиваючих місто привабливе красою природи та архітектури. Місцеві жителі готуються до зустрічі туристів і розміщують у великій кількості оголошення “здам житло”. Добова оренда нерухомості від господарів склала останнім часом серйозну конкуренцію готелям. Це відбувається тому, що ціна квартири значно дешевше вартості номера. Крім того, в своїх тимчасових апартаментах ви можете відчувати себе як вдома.

“Не люблю бази відпочинку. Найбільше дратує натовп людей, часто не надто вічливих. Вже не перший рік ми всією сім’єю відпочиваємо в Одесі. Знімаємо частіше квартиру десь не далеко від моря, Приморський або Суворовський район. Все залежить від грошей. В Суворовському ціни нижчі, пляж хороший і цілком можна чудово відпочити. Увечері це Дерибасівська, Морський вокзал, цирк, зоопарк, дельфінарій. Можна відвідати музеї, виставки, торгові центри, сходити на концерт. Великий вибір, на відміну від бази відпочинку, де в асортименті старі атракціони і пиво з бочки. Читаючи відгуки в інтернеті, можу зробити висновок, що нам таке “щастя” не траплялося. Завжди все відмінно. Тільки ось сьогодні багато шахраїв і краще наперед грошей не відправляти. Максимум заставу невеличку”, – радить Ігор з Києва.

Але і в цьому випадку везе лише половині туристів.

“Зняли кімнату у великому будинку в Залізному порту. Здалося терпимо відразу. Кімнатка 2 на 2, з двома ліжками і тумбочкою, за 120 грн. з людини. Але потім почалися веселощі – по всьому двору записки, типу”Кукурудзу не варити”,”Мийте за собою плиту на кухні”,”По двору з піском на ногах не ходити”,”Пластикові пляшки кидати в мішок в стислому вигляді”. Весь посуд господиня видає під запис. Сковорода одна на 5 відпочиваючих сімей, з великими труднощами випросили у неї ще одну. Туалет, це взагалі морок, я думав одного разу, що взагалі задихнусь, не знаю, що вона туди кидає. Душ, в обід приймати, ні в якому разі ні з милом, ні з гелем заборонено, води мало, повне купання дозволено тільки вечорами. На подвір’я машину загнав насилу, коли місце звільнилося. Я в шоці був, що я заплатив гроші і таке свинське ставлення, що так і не зрозумів, за що я платив, мене не покидало відчуття, що я як біженець приїхав і живу у неї за її рахунок. Місцеві люди там взагалі жесть, жадібні і злі, знахабнілі в край через велику кількість відпочиваючих. На набережній ввечері протиснутися неможливо, вона сама по собі там вузька, людей багато, рай для кишенькових злодіїв, ще купа забігайлівок, від кожної сморід, просто жах!”- розповідає Андрій з Києва, який повернувся з відпочинку в кінці червня.

Брудно і тісно

Українці досить самостійні туристи. Зараз, щоб поїхати на море, путівки ніхто практично не купує, в Одесу їдуть самі – орендують житло, на Азовське море – так само. Тому статистика об’єктивну інформацію не відображає.

Але не всі відпочиваючі залишаються задоволені відпочинком і умовами перебування в курортних містах. Майже кожен другий, який побував в цьому році на морі, говорить про великий наплив народу, бруд, відсутність сервісу та жадібність місцевого населення.

Відпочинок частіше відрізняється від того що обіцяють. Таке враження, що ті хто пропонують послуги, поспішають швидше заселити, отримати гроші за весь час вперед, а далі як пощастить. Якщо ви зберете речі в той же день, гроші вам ніхто не поверне, а швидше за все навіть зрадіють, і тут же заселять нових відпочиваючих.

“Ми тільки що повернулися з Затоки. Першу лінію знайти не можливо. Це тільки для багатіїв. Жили в прямому сенсі в курнику, їжу купували і готували самі. На сім’ю з 4 чоловік витратили за тиждень 18 тисяч гривень. Ціни – космічні.Качан вареної кукурудзи – від 30 гривень, пляшка пива – від 40 гривень.Порція картоплі з котлетою в кафе – від 60 гривень”, – говорить Марія Мельник з Києва.
Андрій Пацкан з Кіровограда тільки збирається до моря разом з дружиною.Хоче в Коблево.

“Продзвонив всі бази – всюди зайнято. Запропонували четверту лінію від моря, номер коштує 1500 гривень на добу. У номері – кондиціонер і душ з туалетом. Харчування окремо”, – розповів чоловік.

Анна Глінка з Хмельницького також шукає підходящі варіанти.

“Знайшла село Приморське, в Кілійському районі. Думала, там будуть і ціни нижчі і народу менше. Але куди там – треба бронювати заздалегідь. А ще добиратися скільки – з кількома пересадками. Я звернула увагу на ціни, щоб пристойно відпочити – на першій лінії моря, з харчуванням, з мінімальними зручностями (а я не можу користуватися загальним туалетом і душем – боюся заразитися чимось) – потрібно в середньому 700 гривень з людини. Ми їдемо вдвох з дочкою. Це 10 тисяч гривень – тільки проживання. І ще 2 тисячі нам обійдеться дорога. Жах – 12 тисяч за море в якомусь далекому селі. А ще морозиво, лимонад, шашлик, якісь дрібниці… Треба робити закордонний паспорт і на наступний рік їхати в Болгарію. Там за ці гроші можна куди більш шикарно відпочити”, – каже жінка.

“Узбережжя Чорного моря і Азовського моря мають дуже великий попит. Починаючи від Бердянська і Маріуполя, і закінчуючи тією ж Одесою. Всі міста – Скадовськ, Одеса, Херсон – мають великий потенціал і очікують туристів. Але щодо балансу ціни і якості українського сервісу, хоч і є зрушення в позитивну сторону, але все-таки не суттєві. Головна причина – низька конкуренція, при якій ті чи інші заклади можуть дозволити собі домовлятися про певний рівень ціни”, – заявив глава всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

Експерти запевняють – українці менше вибирають закордонні напрямки, курорти і в цьому сезоні відчувають брак українського туриста, а вітчизняні зони відчули справжній туристичний бум в останні роки.

“Курорти Одеської, Миколаївської та Херсонської областей в кінці липня – серпні минулого року, були заповнені майже на 100%. Туристичний потік по нашій країні збільшився в цьому сезоні на 30-50% в порівнянні з аналогічним попереднього року. Зокрема, безпосередньо в Одесу влітку приїхало на 40-50% туристів більше, ніж в минулому році. На 50-60% збільшилася кількість відпочиваючих в Затоці Одеської області. у Херсонській області найбільше туристів відвідало Арабатську стрілку – понад 250 тисяч. Це на 40-50% більше, ніж в минулому році. Ненабагато відстав і Залізний Порт. Тут в минулому році, побувало близько 130 тисяч туристів, перевищивши тим самим минулорічний показник на 30-40%.” – каже директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.