Археологи посадили 800-річне насіння, результат вразив всіх

Все частіше від городників-любителів можна почути скарги про те, яким неврожайним був попередній рік. Чи то клімат зіпсувався, чи селекція в гонитві за гарними формами плодів, доконала всі види сільськогосподарських рослин.


Але є надія, що деякі види ще можна відновити, якщо вдасться знайти старе насіння. Ось, наприклад, не так давно група археологів в штаті Вісконсін розкопала стародавнє поселення. І насіння, яке вони знайшли, навіть проросло! Незважаючи на всю казковість історії, це правда.

Археологічна експедиція розкопала древній глиняний глечик. У ньому виявилося насіння, якому, навіть за приблизними оцінками, не менше 800 років! Здавалося б, за цей час воно повинно були вже розсипатися на порох. Але і, деякі насінини виявилися в цілком «робочому» стані.

Але і на цьому сюрпризи не закінчуються. Це було насіння гарбуза різновиду Gete-okosomin. Цей сорт вже давно вважався загубленим. Але учасники експедиції посіяли насіння і доглядали за сходами. І уявляєте, урожай вийшов просто феноменальним!

Всі сучасні технології ніщо в порівнянні з цими рештками древньої цивілізації – просто ніщо. Що тому причиною – відмінна екологія того часу, відсутність селекції або хімічних добрив – не зовсім зрозуміло, але факт залишається фактом.

До речі, у всій цій історії примітний ще один факт: експедиція складалася зі студентів. Професійні археологічні експедиції рідко розкопують насіння, які можуть дати сходи. Мабуть, удача посміхається молодим.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.