Дострокові парламентські вибори в Україні: усі “за” і “проти”

Питання дострокових виборів неодноразово обговорювалося за останню парламентську сесію. Найновіші соціологічні опитування продемонстрували деяку зміну ландшафту політичних вподобань українців. Зокрема те, що сьогодні немає жодної партії, яку можна назвати лідерською.

Чи потрібні Україні дострокові вибори, розбиралися журналісти сайту “24”.

Зміна ландшафту

Так, за останнім опитуванням фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, “Батьківщина”, “Блок Петра Порошенка”, “Опозиційний блок”, “За життя”, Радикальна партія та “Громадянська позиція” – мають приблизно однаковий рейтинг (зважаючи на наукову допустиму похибку у 3%).


Рейтинги політичних партій в Україні (за даними фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва)

Політолог Михайло Басараб запевняє, що така ситуація викликана зневірою громадян до всього політичного класу і не останню роль тут відіграв ворог, який працює на хаотизацію політики загалом та через агентів впливу перетворює політику України в абсурд.

Та зводити усе до ворожих дій Росії було б неправильним. Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Олександр Леонов, наприклад, вважає, що дані опитування радше демонструють остаточний переділ електорату між партіями. За його словами, рейтинг БПП стабілізувався, натомість сповзає вниз популярність “Батьківщини”, що піднялася на тлі закликів до нового Майдану. Проросійські сили – “Опоблок” та “За життя” Рабіновича – теж тримаються в одному діапазоні.

Партія “Народний фронт” фактично до нуля втратила підтримку виборців. Якщо восени лідери сили не придумають, як реанімувати партію, то другу за розмірами фракцію у Верховній Раді чекає повне фіаско на наступних виборах.

За цим останнім опитуванням, партія “Самопоміч” демонструє приблизно однакові цифри – від 7 до 5,8%.

Дострокові вибори: за і проти


“Батьківщина” та БПП сперечаються про доцільність проведення позачергових виборів

Як показують результати останнього опитування фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, майже половина українців (48%) підтримує проведення дострокових виборів до парламенту. 35,4% опитаних не підтримують таку ідею, ще 16,7% не визначилися. Найбільше прихильників дострокових парламентських виборів – на сході України, найменше – на Заході.


Ідея проведення дострокових виборів має своїх прихильників та противників серед політиків. Прихильники кажуть, що провладні політичні сили втратили довіру громадян, натякаючи перш за все на карколомне падіння “фронтовиків”. Вони додають, що парламент працює неефективно, реформи приймаються лише під величезним тиском, а коаліції насправді не існує.
До прихильників можна зарахувати сили, які отримають розширення своєї фракції у Раді, або увійдуть до парламенту вперше – “Батьківщина”, сили Рабіновіча та Гриценка.
Противники заявляють, що оголошення дострокових виборів зупинить роботу Верховної Ради, як мінімум на півроку. Це потягне за собою зупинку бодай повільного просування реформ. Найбільше, на чому наголошують противники – під час військового протистояння не потрібна політична нестабільність, у яку потрапить країна. До цих політсил можна зарахувати партії, які, ймовірно, втратять своїх представників у Раді – БПП, “Народний фронт”, “Самопоміч”.

Засновник та голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко у коментарі сайту “24” зазначив, що дострокові вибори не змінять реального розподілу сил у Верховній Раді.
Зникнення “Народного фронту” і збільшення представництва “Батьківщини” – не є докорінною зміною. Загалом парламент залишиться таким самим. Але Україна витратить до 1 мільярда гривень на проведення виборів,
– наголосив експерт.
Крім того, він додав, що також не прийнятий новий виборчий закон про пропорційну систему за відкритими списками, що фактично нівелює результат майбутніх виборів.

Саме з таким багажем підтримки партії підійдуть у новий політичний сезон. Політолог Михайло Басараб запевняє, що до парламентських виборів позиція політичних сил може неодноразово змінитися. На небосхилі української політики може з’явитися і згаснути не одна політична сила.

Новий політичний сезон, що почнеться восени, обіцяє бути надзвичайно гарячим.Позбавлення громадянства Саакашвілі змусило силу екс-президента Грузії “Рух Нових Сил” пришвидшити об’єднання із союзниками. Восени вони обіцяють зібрати в кулак усі прозахідні демократичні сили та організовувати мирний громадський протест по всій Україні.

Наскільки їм вдасться це зробити і чи дійде ситуація до перевиборів – побачемо вже восени.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.