Одеса впроваджує в Україні імпакт-інвестиції, – ЗМІ

Одеса встановлює нові стандарти нової економіки, в якій один з ключових елементів – так зване перетворювальне інвестування (impact investing).

Про це пише автор Impact Hub Odessa Єгор Гребенников в своєму блозі на сайті “Економічної правди”.

За словами мецената, перетворювальне інвестування дає відповідь на питання, куди і як вкласти кошти і отримати не тільки фінансові дивіденди, але й міцний сон, який породжується чистою совістю і виконаними зобов’язаннями.

“Ємність ринку перетворювальних інвестицій сьогодні не дуже велика навіть у світових масштабах. В межах України все ще скромніше. Можна піти второваною стежкою, звернувшись, скажімо, в один зі швейцарських фондів, що займаються імпакт-інвестуванням, і вибрати готові інструменти з його портфеля. Але об’єктом подібних інвестицій, швидше за все, стане соціальне підприємство, яке перебуває за тисячі кілометрів від України”, – зазначає Єгор Гребенников.

Підприємець впевнений, що в Україні є багато проектів, які можуть зацікавити імпакт-інвесторів. Пошуком і розробкою нових ідей для соціального перетворення займаються в Impact Hub Odessa. Створення останнього в 2012-му, на думку Єгора Гребенникова, виглядало утопічною ідеєю. Але вже сьогодні Impact Hub Odessa – це 1300 квадратних метрів освітнього простору, 7 регулярних програм в різних сферах, 200+ супроводжуваних соціальних проектів, 1700 публічних подій і 50 тисяч гостей на рік.

“Спочатку ми просто збирали людей і організації, які вважають, що місто і країна можуть стати кращими. Ми познайомили між собою проекти і професіоналів з різних сфер – і в них відразу зародилися загальні смисли, знайшлися спільні цінності і з’явилися нові ідеї. Коли концентрація соціальних стартапів перевищила позначку “один стартап на квадратний метр”, – ми почали проводити презентації проектів перед бізнесменами і профільними чиновниками і запустили серію безкоштовних майстер-класів від професійних фінансистів, маркетологів, юристів, а також власників і топ-менеджерів різних бізнесів”, – розповів Єгор Гребенников.

Він додав, що мінусом імпакт-інвесторів в Україні є практично нульова або навіть негативна рентабельність соціально-перетворювальних проектів. Проте масштаб соціального ефекту з лишком окупає очікування, як це, зокрема, сталося з проектом “Зелений театр” в Одесі.

“У 2014 році я відчув, що буде затребуваний формат великого культурно-освітнього open air майданчика і орендував покинутий чверть століття тому одеський “Зелений театр”. Відновлення здавалося нескінченним і вимагало все нових вкладень… У підсумку, разом з благоустроєм, утриманням і безкоштовними заходами проект обійшовся в 530 тисяч доларів. За три роки вдалося перетворити театр на комфортний громадський простір з насиченою культурно-освітньою програмою. Ці вкладення не повернуться. Але перетворення “Зеленого театру” із зарослого звалища на місце, куди щодня прагнуть тисячі людей – відчуття на мільйон!”, – вважає меценат.

За його словами, з 2012-го по 2017-ий рік у “Зелений театр” і в Impact Hub Odessa вкладено 5 мільйонів доларів. Однак, при цьому, як зазначає Гребенников, у сфері імпакт-інвестування є проекти для всіх – і для пенсіонера, і для заможних громадян.

Надалі творець Impact Hub Odessa пообіцяв детальніше розповісти про те, як вибрати проект на свій смак і гаманець, як отримати задоволення, прибуток, новий досвід і нетворк, якщо у когось простоює нерухомість будь-якого розміру, а також як підібрати команду для проектів у сфері соціальних інновацій, якщо основна діяльність зовсім не залишає часу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.