Лікують чи калічать? Які препарати обирають українці

Результат – в кращому випадку нульовий ефект, в гіршому – серйозні ускладнення. Експерти вважають, що переломити ситуацію вкрай складно: збіднілі українці все одно будуть шукати медикаменти подешевше, оскільки через курс валюти вони подорожчали в два-три рази.

Ліки “зі стовпа”

Оголошення на кшталт «Продам залишки ліків» дезорієнтують: тільки на перший погляд здається, що їх дають пацієнти. У них вказані одні й ті ж телефони: зателефонувавши, можна домовитися про покупку безлічі найменувань в необмежених обсягах.

Перекупники «гарантують якість» і цілісність упаковки. Правда, ні сертифікатів, ні ліцензій не мають і з порога попереджають: якщо лікар строгий, не готовий капати то, що принесе пацієнт, і вимагає підтвердження (фіскальний чек, сертифікат) – йдіть в аптеку.

«Майже кожного тижня попадається пацієнт, який просить прокапали ліки «зі стовпа». Лікарі найчастіше відмовляють, але всіх не проконтролюєш, і хтось погоджується», – сказав «Вістям» директор Інституту раку Андрій Безносенко.

Передача «сірих» ліків від продавця покупцеві відбувається зазвичай в людному місці – в парку, на станції метро або на вокзалі. Але за додаткову плату їх можуть відіслати з кур’єром, таксистом або вислати в інше місто. І попит зростає.

«Кожна наступна партія препаратів в аптеці продається дорожче на 30-50 грн. У них треба купувати упаковками, а ми можемо продати одну-дві ампули або один пакетик порошку», – розповів нам перекупник на ім’я Олег.

Які ліки підробляють

Картинки по запросу підробка ліків

Оцінити обсяг тіньового ринку складно, експерти кажуть, що найчастіше підробляють препарати для поліпшення травлення на основі панкреатину.

«Хворим важко оцінити причину поліпшення, дія препарату або дієти», – вважає представник громадської організації Центр протидії корупції Олександра Устинова.

В цілому ж на чорному ринку зрідка можна зустріти ліки масового сегмента – нікому не цікаво ризикувати через аспірин. Інша справа – ліки для онкохворих (нерідко це 7-10 тис. грн за ампулу): з рук дешевше на третину, а то й половина.

Чим загрожує прийом підроблених ліків – відповідь очевидна: в кращому разі нульовий ефект.

«Також перепродують онкопрепарати, вже куплені за кошти держбюджету. Ми запустили сайт, на якому можна перевірити, купувало держава дану серію ліки чи ні, і рекомендуємо всім пацієнтам звіряти номери», – говорить Устинова.

В цілому підпільний ринок ділиться на дві категорії: перепродують ліки, закуплені за рахунок держбюджету, і нелегально ввезені препарати. Причому везуть в основному з Росії – там спочатку ціни нижчі, і держава виділяє на ліки більший бюджет.

Буває, що і самі лікарі пропонують препарат, за яким треба йти на чорний ринок.

«Родичку поклали на термінову операцію через спайок в кишечнику і запропонували проколоти препарат, який виробляється тільки в Росії. Ми хотіли привезти його через знайомих, але потім знайшли за оголошенням в інтернеті і купили», – розповіла «Вістям» мешканка Донецької області.

Основна небезпека прийому «сірих» препаратів – порушення умов зберігання. Нерідко вони потрапляють в Україну в валізах в багажному відсіку літака, де температура змінюється непередбачувано (плюс на них можуть потрапляти сонячні промені при огляді).

«А відхилення від режиму створює нові речовини, і як такі сполуки подіють на організм, невідомо. У кращому випадку препарат просто втратить дію, в гіршому – посиляться побічні ефекти», – сказав Безносенко.

Ціни злетіли з курсом

Картинки по запросу ціни на ліки

Експерти вважають, що вихід з ситуації, що склалася зараз знайти складно. Імпортні ліки дорожчали разом з курсом, у вітчизняних також чимала валютна складова, а купівельна спроможність українців тільки знижується.

«Люди беруть ліки не від хорошого життя. Була б фінансова можливість, йшли б в аптеку, а так готові ризикувати власним здоров’ям. Ринок росте і продовжить розвиватися, поки українська економіка буде залишатися в тяжкому становищі. Крім того, ніхто по-справжньому не бореться з підпільними аптеками, а багато хто з них знаходяться під «дахом» правоохоронців», – говорить економіст Олександр Охріменко.

Адже, за словами юриста Івана Лібермана, продаж і купівля ліків на сірому ринку потрапляють під 4 статті Кримінального кодексу. «А якщо вживання таких ліків призвело до тяжких наслідків або до летального результату, то можуть присудити до 10 років ув’язнення».

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...