Чому в садках постійні черги і як вирішити проблему нестачі місць

Зараз столичні дитячі садки переповнені на третину, а на 100 місць припадає 123 дитини‚ пише «Сегодня».

Черга в дитячі сади — нагальна проблема, з якою стикаються багато батьків. Щоб забезпечити своїй дитині місце в садку, доводиться записувати його в чергу, мало не з народження.

Нещодавно, на прес-конференції в Дніпрі прем’єр міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що до 2020 року такі черги зведуться до нуля.

Після розпаду Радянського союзу кількість садочків в Україні почала стрімко скорочуватися. Якщо ще в 1990 році їх було близько 24,5 тис., то на 2000 залишилося всього 16, 3 тис. Після закриття, приміщення, в яких були дошкільні заклади, переходили у власність міської влади або ж продавалися приватникам.

Наприклад, зараз в Києві є 87 дошкільних закладів, які функціонує не за призначенням.

Мар’яна Томін, експерт з проблем материнства і дитинства та радник фракції «Самопоміч» в Київраді, повідомляє, що зараз там переважно розміщені управління охорони здоров’я та соціального захисту, служби з прав дітей, районні пенсійні фонди.

За даними державної служби статистики, в минулому році в Україні працювало близько 15 тис. Дитячих садів, які були розраховані на 1 млн 125 тис. Дітей, але цього виявилося недостатньо.

Тоді в Києві дошкільні заклади були переповнені майже в півтора рази. І з кожним роком ситуація тільки загострюється.

Як намагалися вирішити цю проблему

Для того, щоб забезпечити всім рівний доступ до дошкільної освіти, була створена електронна черга, яка повинна полегшити неприємну процедуру запису дітей в садки. Але це все одно не допомогло вирішити проблему з браком місць.

Мар’яна Томін вважає, що електронна черга не тільки не спростила проблему, а й посилила її. Тому що там не враховуються всі пільгові категорії, які зараховують незалежно від загального конкурсу.

Наприклад, станом на 05.01.2017 р в системі по Києву було зареєстровано 25 148 дітей, з них 10 958 потребували першочергового зарахування.

До того ж, сайт, на якому потрібно реєструватися, періодично «падає» на тривалий час. Батьки скаржаться, що офіційний сайт не працює ще з минулого року, хоч замість нього і створений тимчасовий, але і він функціонує зі збоями.

Незважаючи на те, що державні садки продовжують закриватися, кількість приватних закладів невблаганно зростає.

Там немає черг і є надія на те, що якщо ти платиш гроші, то якість навчання дітей буде куди краще. Але середня ціна місячного перебування в таких садках близько 5 тис. грн, що далеко не всім сім’ям по кишені.

Що допоможе позбутися черг

У 2015-2016 рр. в столиці ввели в експлуатацію 10 нових садочків комунальної та приватної форм власності, розрахованих на 1630 місць, але це не вирішує проблему комплексно, вважає експерт.

«Нові садочки передбачені, але це 5, максимум 10 закладів, які можна побудувати в Києві. І це не вирішує проблему системно.

Наприклад, зараз, середньостатистична укомплектованість садків в Києві — це 123%. На 100 місць припадає 123 дитини. Тобто садки заповнені на третину вище норми «, — говорить Мар’яна Томін.

На думку експертів, щоб вирішити ситуацію, що проблему, потрібно розробити комплексний підхід, посилити норми масової забудови, подбати про правильну інфраструктурі і задуматися про повернення всіх садочків, чиї приміщення колись були віддані в оренду

«Загалом, це не тільки проблема освіти. Це перехрестя кількох сфер відповідальності. У випадку з Києвом це утворення, забудови, які не відповідають нормам, незаконні забудови.

Будинки будуються, а відповідного інфраструктурного забезпечення немає», — коментує проблему Мар’яна Томін.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.