Зарплата в конверті: як фрілансерам не залишитися без пенсії

Українці зможуть забезпечити собі страховий стаж, який необхідний для виходу на пенсію, навіть працюючи неофіційно. Для цього їм доведеться укласти окремий договір із фіскальною службою й самостійно сплачувати відрахування із зарплати.

frilanser-800x484

Про це повідомила начальник Головного управління пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака і додала, що вже зараз багато громадян це практикують, а особливо ті особи, які працюють за кордоном.

“Якщо людина ще не досягла пенсійного віку і, наприклад, працює неофіційно, вона може самостійно взяти участь у програмі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Для цього вона має укласти договір з фіскальною службою (саме ця установа адмініструє єдиний соціальний внесок. – Ред.) і сплачувати кошти самостійно”, – повідомила Корчака.

За її словами, якщо людина працювала на підприємстві, має відповідний запис у трудовій, але за неї не заплатив роботодавець, цей період застрахувати самостійно неможливо. Але якщо особа згідно з трудовою книжкою ніде не працювала, то, уклавши договір добровільного страхування, на цей період можна застрахуватися. Крім того, можна сплатити кошти й за попередній період, якщо в трудовій є прогалина.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...