Від сильного землетрусу люди вкорочували собі віку

11-12 вересня 1927 року на Південному березі Криму стався землетрус, який призвів до чисельних руйнувань.

Постраждали міста від Севастополя до Феодосії. Згодом про “Кримські землетруси” згадали в романі “Дванадцять стільців” Ільфа й Петрова.

Перший землетрус трапився 26 червня 1927 року, проте не викликав серйозних руйнувань та жертв.

Натомість другий землетрус у ніч з 11 на 12 вересня був значно сильнішим. Викликав серйозніші наслідки. Негода завдала значних руйнувань будівлям. Троє осіб загинули і ще 65 поранені.

Від жаху люди втрачали розум. Кримчан розбудили потужні поштовхи, які супроводжувалися виттям собак, підземним гулом, спалахами світла та хрускотом ламаних стін. У паніці люди вистрибували з вікон. Від переляку люди істерично сміялися, не могли зрушити з місця або ж вчиняли самогубства.

Осередок землетрусу був під морським дном, південніше Ялти, і витягнувся вздовж узбережжя. За офіційними даними, в епіцентрі сила поштовху досягала 9 балів.

Ще задовго до землетрусу погода давала перші ознаки. В середині літа температура морської води раптово опустилася до 12 градусів. За кілька днів до 11 вересня в Ялті у безвітряну погоду на морі йшли хвилі метрової висоти. Тварини помітно турбувалися й відмовлялися від корму. А вночі перед негодою рибалки чули гул на морі між Алуштою й Судаком.

Перший вибух трапився близько півночі. У будинках тріскало скло, відвалювалася штукатурка, тріскотіли підлоги й стелі, гуркотіли залізні аркуші на дахах, падали димарі. За першим поштовхом, що тривав не більше 10 секунд, пішов другий.

Унаслідок землетрусу відбулися обвали й зсуви в горах. Протягом 11 годин відбулися 27 сильних поштовхів. За всі дні зареєстрували понад 200 поштовхів.

На морі під Севастополем з’явилися величезні стовпи диму й вогонь. Виявилося, що це горів метан, який піднявся з дна моря. Сильні руйнування спостерігалися й у Сімферополі. Багато селищ у передгірній і степовій частині Криму були зруйновані. В Алушті були ушкоджені готелі й Генуезька вежа, в Алупці — Воронцовський палац і мечеть. Утворювалися завали на шосе під Ореандою, сильно постраждав Кікенеїз, відбулися обвали на горі Кішка. У районі Ялти постраждали 70% будівель.

Негода тривала кілька днів, навіть 15 вересня ще відчувалися поодинокі поштовхи.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.