Дії поліцейських фільмувати заборонено

лава Нацполіціі вважає, що поліцейський має право дати наказ припинити відеозйомку, а в разі відмови – заарештувати.

“Спочатку треба підкорятися, виконувати всі вказівки, які вам дає поліція, а потім ми будемо вже розбиратися через прокуратуру і суд, що трапилося”, – переконана Х. Деканоідзе.

Нагадаємо, що 5 липня 2015 року, радник голови МВС Антон Геращенко, який зараз також є автором законопроекту про заборону відеозйомки, закликав громадян знімати на відео дії поліцейських. “Робота поліцейського в патрульній службі цілком відкрита, його можна знімати з різних сторін”, – говорив тоді Геращенко.

Однак, за останній рік, в мережі інтернет з’явилося тисячі відеороликів незаконних дій патрульної поліції, а саме – образ громадян в матірною формі, необґрунтована агресія і жорстокі побиття, вбивства, смертельні ДТП, фальсифікації штрафів. Все це дуже розлютило керівництво МВС.

Картинки по запросу дії поліцейських штрафи

Замість покарання винних співробітників поліції, проведення навчання, представники Нацполіціі вирішили взагалі заборонити відеофіксацію щоб в інтернеті не потрапляли компрометуючі кадри. У МВС хочуть щоб в ЗМІ зберігався позитивний імідж поліції і США далі давали гроші “на реформу”.

Разом з тим, Закон України “Про доступ до публічної інформації” дозволяє всім громадянам збирати інформацію про дії представників влади будь-яким незаборонених способом і на будь-який носій. Ніхто не має права заборонити громадянину знімати на відео дії працівників поліції, прокуратури та судів.

Крім цього, відповідно до ст.17 Закону України “Про державну підтримку ЗАСОБІВ масової інформації та соціальний захист Журналістів” – відповідальність за скоєння злочину проти журналіста у зв’язку з виконанням ним професійних обов’язків або перешкоджання його службовій діяльності прирівнюється до відповідальності за скоєння таких ж дій проти працівника правоохоронного органу.

Та ж ст.17 Закону говорить, що “службова діяльність журналіста не може бути підставою для его арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі”.

Картинки по запросу снимать на видео полиция украина

Таким чином, журналісти мають законом закріплену гарантію про те, що ніхто не може заборонити їм проводити відеофіксацію, заарештувати за це або відібрати апаратуру. Однак, на практиці, журналісти постійно піддаються насильству з боку представників МВС і ніяк фізично не можуть відстояти своє законне право на проведення відеозйомки.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...