З’явилися фото зниклих 13 років тому альпіністів, яких знайшли мepтвими на Ельбрусі

На найвищій горі Кавказу – Ельбрусі – виявили тiла десятьох загuблих туристів із різних країн, серед яких троє українців.

Альпіністи зникли ще у 2004 році. У експедиції брали участь шестеро спортсменів, доля ще трьох українців із тієї експедиції досі невідома, йдеться у сюжеті ТСН.

Засніжений Ельбрус у 2004 році навідріз відмовився віддавати шістьох загuблих туристів із України. І лише у вересні цього року, після тривалої спеки і танення гірського снігу, вдалося знайти частину цієї експедиції – тiла Юрія Юхимчука і Генадія Герасименка із Хмельницького та вінничанина Віталія Сидорчука. Їхніх родичів уже чекають для упізнання, з журналістами люди поки не готові спілкуватися.

Сергій Кулик мав бути сьомим учасником тієї експедиції. Але у відпустку його не відпустили на роботі. Каже, це сходження було підготовкою до підкорення гір Паміру. Усі мали солідний альпіністський досвід Карпат, Криму та Кавказу.

Наймолодшому з експедиції було 25 років, найстаршому – 34. Група туристів почала сходження за сприятливої погоди на початку весни. Вибрали один із найскладніших маршрутів і не дійшли до вершини якихось 200 метрів.

“Там було до -15 температура, до 50 метрів на секунду вітер. Тобто умови для життя неймовірно важкі”, – розповідає Сергій Кулик.

Негода тривала чотири доби. Спершу їх шукали на снігоходах, потім на гелікоптерах. Пізніше колеги та родичі оплатили приватний пошуковий рейс. Утім, усе марно.

“Абсолютно слідів жодних не було, плюс була дуже серйозна негода до цього. Та й міжсезоння так зване в горах, там дуже нестійка погода. Як казали рятувальники, вижити в ту погоду практично неможливо”, – каже віце-президент Хмельницької обласної федерації альпінізму Олег Гриндій.

Тiла трьох альпіністів знайшли у наметі на висоті 5300 метрів. Причину смepті ще не з’ясували, утім, ознак нacилля не виявили. Доля ще трьох українців не відома.

“Тiла повністю збережені – могли замерзнути, могла зійти на них лавина. Фотографії були надані для упізнання друзям і родичам. І підтвердили, що це вони. В одного учасника був знайдений паспорт, також знайшли шість квитків”, – повідомила гірський провідник на Ельбрусі Леся Гошовська.

Тiла українців зараз у мopзі Нальчика. Родичі та друзі поки не можуть їх забрати. На peпатpiацію усіх потрібно зібрати 4,5 тисячі доларів.

За словами Лесі Гошовської, у родичів не вистачає коштів, щоб доправити тiла в Україну. Вони просять фінансової допомоги у громадський організацій і підтримки держави.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.