Ноу-хау – з літаків скидають вакцину проти сказу

На Волині з літаків скидають вакцину проти сказу. Невеличкі капсули мають принадити диких тварин, які несуть небезпечну хворобу на людські обійстя.

Таким чином хочуть запобігти поширенню хвороби, йдеться в сюжеті “24 каналу”.

Приманка завбільшки як сірникова коробка. Всередині – капсула з речовиною. Це – спеціальний харчовий продукт, вкритий сировиною на м’ясній основі. Цей запах має принадити лисиць. Від сказу препарат захищає тварину на рік. На всю область дали 430 тис. доз.

Вакцину спільно розробляли Україна і Франція. Її можна використовувати для всіх м’ясоїдних тварин. Речовина абсолютно безпечна і відповідає усім вимогам Євросоюзу.

Поширювати її з літака зручно, адже таким чином можна добратися до найбільш недоступних місць. Разом із капсулою завжди скидають інструкцію, на випадок, якщо приманку знайде людина.

“Вакцина засипається у барабан і виходить по жолобку. Комп’ютер відстежує кількість висипаних доз на квадратний кілометр. Доза регулюється автоматично”, – розповів оператор машини Андрій Пріцак.

За останніх кілька років диких лисиць побільшало у півтора-два рази. Серед них багато хворих на сказ.

“Лисиця забігає на подвір’я і може з собакою покусатися, або напасти на людину. Якщо не надати вчасно допомогу, то незворотній тоді шлях. Лікування від сказу немає, і людина приречена тільки на смерть”, – пояснив начальник відділу обласного управління Держпродспоживслужби Сергій Войтюк.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.