Сьогодні п’ятниця, 13-те: історія, міфи, прикмети

Число “13” ще стародавні римляни вважали числом смерті

Так вже припало, що сьогодні п’ятниця, 13-те. Люди завжди були схильні до різних забобонів і вірили в прикмети. Хоча часто самі ж їх і придумували. Чорна кішка, розбиті дзеркала і посуд, розсипана сіль – можна вважати зброєю проти недовірливих. Однак п’ятниця, 13-те, затьмарювала все.
Історія чи міф
Число “13” ще стародавні римляни вважали числом смерті, руйнування, нещасть. А деякі теологи впевнені, що саме в п’ятницю, 13-го, Єва скуштувала заборонений плід і дала його Адаму. Є ще одна божевільна думка, що 13-го Каїн убив свого брата Авеля. Однак, існує думка і про те, що розп’яття Христа припало саме на п’ятницю, а Юда, що зрадив Ісуса, був тринадцятим апостолом.
Шанувальники роману Дена Брауна “Код Да Вінчі” повинні також знати іншу історію п’ятниці, 13-го. Популярним поясненням особливого ставлення до п’ятниці, 13-го, є історія Ордена тамплієрів. Саме в п’ятницю, 13 жовтня 1307 року, французький король Філіп IV Красивий наказав заарештувати членів ордена, включаючи всі його верховне керівництво. В результаті після процесу за звинуваченнями в єресі і богохульстві його членів орден був розпущений, а багато заарештованих у Франції тамплієрів були піддані тортурам і пізніше страчені.
Які ж існують повір’я і прикмети?

  • Опитування показують, що кожен п’ятий європеєць боїться числа “13”.
  • Багато комп’ютерні користувачі вважають п’ятницю, 13-те, найнебезпечнішим днем з точки зору вірусних атак.
  • У п’ятницю, 13-го, не рекомендується укладати угоди і справляти весілля.
  • Цієї дати бояться багато хірургів. На цей день деякі лікарі не призначають операцій, а вже призначені операції переносять на будь-який інший день.
  • У п’ятницю, 13-го, не можна вирушати в подорож, оскільки дорога буде багатою на неприємні сюрпризи.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.