Пенсії по-новому і зростання цін: як змінилося життя українців за тиждень

Гривня потрапила в ТОП-5 стійких валют СНД, а Bitcoin побив всі рекорди

Найбільш обговорюваною економічною новиною тижня, що минає став вступ в силу закону про пенсійну реформу. Однак, крім підвищення пенсій, українців схвилювало зростання цін. Запам’ятаються ці дні і візитом української делегації на чолі з головою Мінфіну і в.о. голови Нацбанку на щорічні збори МВФ і Світового банку в столиці США Вашингтоні.

“Сегодня” зібрав п’ять найважливіших економічних тем тижня.
1. Пенсійна реформа вступила в силу
“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”, який починає пенсійну реформу в Україні, вступив в силу 11 жовтня. Пенсійна реформа не передбачає прямого підвищення пенсійного віку. Але декому доведеться відкласти вихід на заслужений відпочинок, оскільки в Україні вводяться вимоги до страхового стажу. Крім того, в законі прописано “осучаснення” пенсій. За фактом, це перерахунок всіх пенсій за новою формулою – з урахуванням показника середньої за три роки зарплати і нового коефіцієнта. Розмір “осучаснених” пенсій буде розраховуватися індивідуально для кожного пенсіонера – підвищення пенсій складе від 50 до понад 1000 гривень.

Як заявив в той же день прем’єр-міністр Володимир Гройсман, процес нарахування і виплат осучаснених пенсій вже почався. Перераховують всі пенсії “заднім числом” – нові суми будуть нараховуватися з 1 жовтня, не дивлячись на те, що Рада не встигла прийняти закон в строк. Той, хто не встиг отримати в жовтні перераховану пенсію, отримає жовтневу доплату вже в листопаді – разом з осучасненою пенсією.
2. В Україні вводять накопичувальні пенсії
Кабмін 11 жовтня схвалив план заходів щодо впровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування на 2017 – 2018 роки. Цей план, зокрема, передбачає необхідність внесення законопроекту про розміри страхових внесків до накопичувальної системи.
До кінця 2017 планується розробити і внести до парламенту законопроекти про:
критерії відбору недержавних пенсійних фондів;
створення умов для вільного руху капіталів і введення нових фінансових інструментів для інвестування;
забезпечення прозорості діяльності та звітності суб’єктів системи накопичувального пенсійного забезпечення;
удосконалення вимог до компаній, які управляють пенсійними активами; визначення правил відбору та зміни недержавного пенсійного фонду, в якому враховуються внески до накопичувальної пенсійної системи.
До квітня 2018 року в Верховну Раду планується подати законопроекти про гарантування прав учасників накопичувальної пенсійної системи. До 1 липня 2018 року влада вже повинна забезпечити всі необхідні для запровадження накопичувальної системи умови, в тому числі, створити інституції та опрацювати законодавчу базу.
Накопичувальна система буде працювати паралельно з існуючою солідарною і передбачає, що українці зі своєї зарплати будуть відраховувати певну суму на державний рахунок. З цього рахунку вони потім будуть отримувати “додаткову” пенсію. За збереження коштів на рахунку відповідає держава. Другий рівень запрацює, якщо Верховна Рада, крім уже схваленої пенсійної реформи, прийме законопроект щодо впровадження обов’язкової накопичувальної системи. Зараз в парламенті є варіант такого документа – проект закону №6677. Він пропонує зробити накопичувальні внески обов’язковими для українців молодше 35 років.
3. В Україні виросли ціни
Споживчі ціни в Україні у вересні виросли на 2%, і в річному вимірі (по відношенню до аналогічного періоду минулого року) інфляція за підсумками вересня прискорилася до 16,4% – з 16,2% за підсумками серпня. У порівнянні з груднем 2016, інфляція досягла 10,2%, вийшовши за межі встановленого Нацбанком України цільового діапазону в 8% + / – 2 процентних пункти на поточний рік. Через це НБУ може погіршити свої інфляційні прогнози на кінець 2017 року.
У Нацбанку також пояснили зростання інфляції насамперед, підвищенням цін на продукти, збільшенням витрат, а також деяким пожвавленням споживчого попиту. Сирі продтовари в Україні подорожчали за рік на 28%.
Як пізніше заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, зростання цін на продукти в Україні пов’язане зі збільшенням обсягу експорту. При цьому глава уряду впевнений, що в 2018 році ситуація виправиться.
4. Україна веде переговори з МВФ
Українська делегація 12 жовтня почала роботу на зустрічах Міжнародного валютного фонду і Світового банку у Вашингтоні. До складу офіційної делегації увійшли міністр фінансів Олександр Данилюк, заступник міністра фінансів Юрій Буца, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефедов і представники Національного банку України. При цьому вже в США 13 жовтня Данилюк заявив, що Україна має намір продовжити виконання програми МВФ, незважаючи на складність переговорів про виділення наступного траншу.
Напередодні візиту Данилюка до Вашингтона ЗМІ повідомляли, що від цієї поїздки може залежати ціна на газ для населення в Україні.Зазначалося, що МВФ вимагає підвищення тарифів до ринкового рівня, однак Кабмін вважає своєю принциповою позицією збереження нинішньої ціни на газ.
5. Змінились курси долара і Bitcoin
За робочий тиждень гривня зміцнилася до долара на 10 копійок. Причому найбільше зростання українська валюта показала в понеділок-вівторок – перервалася двотижнева тенденція до подорожчання американської валюти. До кінця тижня гривня знову почала слабшати – в п’ятницю українська валюта поступилась “зеленому” одразу 10 копійок.

В цілому за третій квартал 2017 року гривня девальвувала на 1,6%. Втім, вересневі новини поки не зіпсували річний статистики гривні – з початку року вона зміцнилася до долара на 2,6% і увійшла в ТОП-5 найміцніших валют СНД.
А ось популярний Bitcoin на цьому тижні бив рекорд за рекордом. Вранці 13 жовтня курс криптовалюти вірос до 5 862 доларів, вперше перевищивши позначку в 5 800 доларів. Минулий рекорд – 5 170 доларів – був зафіксований 12 жовтня. До цього 5 000 доларів біткоін ненадовго перевищував на початку вересня. Нинішній стрибок цін на Bitcoin може бути пов’язаний з тим, що уряд Китаю зніме заборону на операції із залучення інвестицій за допомогою криптовалюти.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.