Фахівці підрахували, скільки грошей витрачають студенти у Польщі

Найбільшу частину витрат студентів у Польщі складає оплата за місце в гуртожитку або в квартирі, повідомляє Польське радіо.

Graduates in Cap and Gown --- Image by © Royalty-Free/Corbis
Graduates in Cap and Gown — Image by © Royalty-Free/Corbis

1000-1200 злотих (232-279 євро) – стільки мінімально потрібно студенту на місяць у Польщі.

Асоціація польських банків опублікувала звіт, згідно із яким, залежно від міста, вишу (приватного або державного) і громадського транспорту, витрати на студентське життя можуть бути значно вищими.

Пшемислав Барбрих з Асоціації польських банків сказав, що велику частину у бюджеті студента займають витрати на житло, найбільше на самостійний найм помешкання.

Менше треба заплатити за місце у студентському гуртожитку, але й у цьому випадку ціни дуже різні – починаючи від 300-350 злотих (69-81 євро). Але є й такі, де треба заплатити до 730 злотих (170 євро) за місяць прожиття.

Пшемислав Барбрих повідомив, що краща ситуація у тих студентів, котрі вчаться на денній формі навчання, а також в місті, звідки вони походять, бо тоді, здебільшого, не треба платити за житло і навчання. Недешево обійдеться також повторення предметів – наприклад у Варшавському університеті воно складе від 450 до 1340 злотих (104-311 євро).

За даними Асоціації польських банків, впродовж 2016-2017 академічного року в Польщі навчатиметься більше 1,4 млн студентів, або приблизно на 65 тисяч менше, ніж попереднього року. Кожен третій виш у Польщі має статус державного навчального закладу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...