Подробиці медреформи: Лікарі стануть отримувати більше, держава заплатить за пацієнтів

Діяти новий медичний закон почне з початку 2018 року, але поетапно.

Верховна Рада підтримала медичну реформу і тепер українці зможуть розраховувати на допомогу від держави при зверненні до медустанов, передає Ukr.Media.

Що має на увазі медреформа для українців

Згідно з новим законом, тепер з держбюджету виділятимуться кошти на оплату медичних послуг і виробів, ліки для профілактики, діагностики, лікування і реабілітації в зв’язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю та пологами. Тепер держава оплачуватиме не тільки, наприклад, виклик лікаря додому, але і візьме на себе вторинну і третинну медичну допомогу, а також надасть допомогу в зв’язку з вагітністю та пологами.

На програму медгарантій для українців держбюджет повинен буде передбачати не менше 5% ВВП. Державні та комунальні медустанови зможуть надавати і платні послуги – але в обсязі не більше 20% від усіх наданих послуг і тільки до завершення 2024 року.

ЄС попросив Україну поквапитися з медичною реформою

Скільки отримуватимуть лікарі

У документі говориться, що пацієнти повинні ходити на профілактичні медогляди згідно з порядком МОЗ, виконувати приписи лікаря і дотримуватися правил медустанови, до яких він звернувся. Однак лікаря людина сама собі зможе вибирати, в іншому випадку пацієнт зможе звернутися з цього питання до Міністерства охорони здоров’я.

Законопроект передбачає, що зарплата лікарів становитиме, щонайменше, 250% від середньої зарплати в Україні за липень минулого року. Цього року середня зарплата становила 7 360 грн, отже, зарплати лікарів наступного року повинні становити від 18 400.

Хто розпоряджатиметься новою програмою медичної допомоги

Державні гарантії щодо медреформи для українців забезпечуватиме орган виконавчої влади: ці повноваження можуть бути надані і Міністерству охорони здоров’я, і Міністерству фінансів, і Міністерству економіки.

Рада пацієнтського контролю перейменували на Раду громадського контролю. Додали, що вона створюється на основі відкритого конкурсу та складається з 15 осіб, які переобираються кожні 2 роки.

Коли запрацює новий закон

Ухвалений закон набуде чинності через місяць після його публікації, а ось діяти почне поетапно з 1 січня 2018 року.

Водночас держава почне оплачувати надання медпослуг за програмою медгарантій установам тільки з 1 серпня 2018 року.

Протягом 2018-2019 років планують поступово ввести державні гарантії для всіх видів медичної допомоги, щоб з 1 січня 2020 року всі вони діяли.

А до 31 грудня 2019 року реімбурсацію проводитимуть відповідно до встановленої урядом процедури.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла медичну реформу, підтримавши законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів. При цьому було розглянуто майже 900 поправок.

У свою чергу прем’єр-міністр Володимир Гройсман прокоментував ухвалення медичного закону. Він подякував народним депутатам за прийняття народної реформи.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.