Сучасний геноцид, або 10 причин, чому більшість із нас не доживе до пенсії

Щогодини в країні вмирає 80 українців


Нова пенсійна реформа з її підводними каменями, здавалося б, українців абсолютно не збентежила. Багато наших співвітчизників безпосередньо пояснюють, що не бояться ризикувати та залишитися взагалі без пенсії з тієї простої причини, що до неї не доживуть.

За підсумками минулого року, Україна посіла 4-е місце серед країн Європи з найвищим рівнем смертності – при чому в групі ризику люди до 60 років. За підрахунками, вже сьогодні кожен четвертий українець не доживає до 60 років, а кожен десятий – до 35. При цьому тривалість життя в Україні в середньому на 10 років нижча, ніж у країнах Європи. І негативна тенденція продовжується.

“Знай.ua” розібрався – що впливає на смертність наших співгромадян.

Медицина

Згідно з дослідженням Соціологічної групи “Рейтинг” тільки за останні роки українці менше стали звертатися за медичною допомогою через дорожнечу і не завжди якісну допомогу.

Більшість за симптомами ставлять собі діагноз самостійно, з допомогою інтернету. Часто – помилково. Що призводить до ускладнень або навіть смерті. Багато українців “прописують” собі ліки так само через інтернет. Відсутність кваліфікованих кадрів, вакцин, ліків, недоступність медичної допомоги, лікарські помилки, корупція, скорочення державних програм – ось головна біда української медицини. Але точної статистики за цими пунктами не можуть назвати навіть у МОЗ.

Так чи інакше, але всі тяготи вітчизняної медицини український пацієнт відчув на своїй шкурі.

Шкідливі звички

Рівень медицини в повному обсязі впливає на тривалість життя українців. За підрахунками ВООЗ, неправильний спосіб життя збільшує шанси передчасної смерті на 50%.

Згідно з опитуванням Київського Міжнародного інституту соціології, в Україні поширеність щоденного куріння серед її жителів старше 18 років становить 24%, зокрема, серед жінок – 9,0% і серед чоловіків – 42,4%.

Якщо брати споживання алкоголю, то Україна посідає п’яте місце у світі. Українці споживають 15,6 л на душу в рік.

Тільки за офіційною статистикою МОЗ, ще декілька років тому в Україні налічувалося 700 тисяч офіційно зареєстрованих алкоголіків. На 6 чоловіків, які полюбляють випити, припадала одна жінка.

Скільки в країні неофіційних курців, алкоголіків і любителів травички або порошку – точних даних немає. Але, як правило, офіційну статистику завжди сміливо можна помножити на 2 або 5, щоб отримати неофіційну цифру.

Екологія

Кілька днів тому міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак зробив заяву: “В Україні через поганий стан навколишнього середовища кожні дві години вмирають три людини”.

За даними міжнародної організації, несприятливі фактори екології стають причиною виникнення більше 100 найнебезпечніших хвороб світу, які щорічно вбивають 12,6 млн людей. Це становить 23% від всіх смертей у світі.

Велика частина смертей в Україні викликана такими хворобами як рак, інсульти і хвороби серцево-судинної системи, кількість яких значно зросла за останні 10 років. Експерти кажуть, що погіршення якості повітря спостерігається в багатьох містах з низьким або середнім достатком. Подальше забруднення атмосфери буде викликати збільшення кількості неконтактних хвороб, а діти до 5 років також більше страждатимуть від респіраторних інфекцій.

Найбільші “екологічні” вбивці в Україні – це інфаркти та інсульти (2,5 млн на рік), хвороби серця (2,3 млн), рак (1,7 млн), респіраторні хвороби (1,4 млн).

Стрес

Стрес – одна з найпоширеніших хвороб нашого часу. Вважається, що в подальшому кількість людей, які страждають від цієї недуги буде тільки рости. А це значить, смертність до пенсійного віку підвищиться.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.