Дах сільської школи, через 90 років відкрив несподівану,велику таємницю…

У Гопчиці знайдено розписи Свято-Троїцької церкви, яким понад 150 років (фото)

У неділю, 29 жовтня, в Гопчиці виявили залишки розписів Свято-Троїцької церкви, яку зруйнували у 1937 році.

У Гопчиці ходила легенда, що дах сільської школи збудували із дошок церкви, на яких збереглись старі розписи, однак жодного підтвердження цьому не було.

“З архівних матеріалів відомо, що питання про будівництво нового приміщення школи розглядалося 20 листопада 1926 року на засіданні сільської ради. Було вирішено будувати нову школу на церковній землі, на місці попової клуні, яка руйнується. Школу було побудовано і здано в експлуатацію десь в 1930 році. Ще три класні кімнати (і вузький коридор) було добудовано в 1939 році“, – розповідає завідувач краєзнавчого музею Гопчиці Михайло Петренко.

У скупих архівних матеріалах не йшлося про деталі самого будівництва, і які саме матеріали використовувались для покрівлі.

Перевірити ці факти вирішила ініціативна група у складі сільського голови Романа Прилуцького, директора краєзнавчого музею села Михайла Петренка, Олександра Саліженка і Владислава Прилуцького. Пошукові роботи узгодили з директором школи Марією Іванівною Журавльовою і завгоспом Віталієм Яремою.

Під час огляду шкільного горища виявили старі балки, скріплені дерев’яними цвяхами, ковані металеві скоби і, найголовніше, розписи самої церкви.

“Спершу помітили пофарбовані дошки з орнаментом, далі ікони на балках. Розписи з обох сторін, це може свідчити, що їх використовували як частину розмежування між притвором і храмом, або ж це частина вівтаря. Масляні розписи добре збереглися, чітко прослідковуються біблійні сюжети – “Вхід Господній у Єрусалим”, “Вознесіння Господнє”, образи Діви Марії, Ісуса Христа і апостолів. Думали, що все безслідно зникло і це була лише легенда. Цим іконам і розписам, вже понад 150 років, їх ніхто з односельчан не бачив вже 80 років. Це неймовірне відкриття для нашої громади!“, – коментує Роман Прилуцький.

 

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.