“Була заражена ВІЛ-інфекцією”: стало відомо, чим закінчилася справа про переливання крові новонародженому хлопчику

В одній з  лікарень у 2011 році новонародженому хлопчику зробили переливання крові, яка виявилася зараженою ВІЛ-інфекцією. В результаті тривалих судових тяжб родині вдалося здобути перемогу і отримати від держави моральне відшкодування. Про це розповів адвокат Олександр Кудрявцев на сторінці “Рада адвокатів України” у соцмережі Facebook.

У Києві маленькій дитині зробили переливання крові, зараженої ВІЛ.

“Поспішаю поділитися радістю. Сьогодні 21.12.2017 року Шевченківський районний суд Києва зробив мені і моїй клієнтці неймовірний подарунок під ялинку! Рік підготовки до процесу, 13 адвокатських запитів, близько 200 сторінок адвокатського досьє, два роки судового розгляду, 15 судових засідань, 2,5 томи матеріалів справи і в нагороду – 1 000 000 грн моральної шкоди стягнуто на користь хлопчика, зараженого ВІЛ-інфекцією під час переливання крові в одній з київських лікарень”, – написав адвокат.

“До цього були стоси листів від батьків в Міністерство охорони здоров’я, Кабінет міністрів, правоохоронні органи, різні департаменти і служби, звідки приходили ввічливі за формою, але цинічні по суті відписки. Була, навіть, участь у популярному ток-шоу і купа обіцянок від чиновників та депутатів, які так і залишилися невиконаними. І тільки суд встав на захист простої маленької людини!” – додав Олександр.

“А почалося все з того, що в 2011 році в звичайній київській родині народився малюк. Пологи були важкими і дитина з’явилася на світ раніше терміну. Перші дні хлопчик перебував у відділенні інтенсивної терапії новонароджених дитячої клінічної лікарні “ОХМАТДИТ”, але за фатальним (а у нас скоріше буденним) збігом обставин відділення в “ОХМАТДИТІ” закрили на профілактику, а всіх дітей розвезли по інших лікарнях”, – зазначив він.

“Син моєї клієнтки потрапив у відділення анестезіології новонароджених Дитячої клінічної лікарні № 2 м. Києва. У лікарні стан хлопчика погіршився і лікарем було прийнято рішення провести процедуру переливання крові. Кров для переливання була замовлена в Київському міському центрі крові”, – розповів Кудрявцев.

“17.08.2011 року отримана кров була влита синові моєї клієнтки за медичними показаннями (тобто без обов’язкової згоди батьків дитини). Як буде встановлено пізніше, кров, що надійшла з Київського міського центру крові та була перелита хлопчикові, була заражена ВІЛ”, – повідомив адвокат сім’ї. “21.08.2015 року ми подали позов до Київського міського центру крові та КМДА про відшкодування моральної шкоди, заподіяної зараженням дитини ВІЛ-інфекцією. Надалі до числа співвідповідачів ми додали і Міністерство охорони здоров’я України”, – зазначив Олександр.

Він повідомив, що в результаті тривалих судових тяжб сім’ї виплатять один мільйон гривень.

“Держава захищалася відчайдушно, доводячи свою повну непричетність до події. Однак, 21.12.2017 року Його Честь Суддя Шевченківського районного суду м. Києва Рибак Микита Анатолійович задовольнив наш позов частково і стягнув з Київського міського центру крові та Міністерства охорони здоров’я України 1 000 000 грн моральної шкоди, а саме по 500 000 грн з кожного відповідача”, – розповів він.

“Для мене сьогодні знаковий день! Бо саме сьогодні звичайна українська жінка, мама з великої літери, вліпила дзвінкий ляпас всім бездушним чиновникам системи охорони здоров’я і всій державі Україна в їхній особі”, – зазначив Олександр. “І нехай це ще не повна перемога. Але у цієї історії вже є свої герої: маленький хлопчик, який вижив і продовжує жити, рости і розвиватися всупереч всьому; його рідні, які проявили стійкість, терпіння та віру в справедливість; ну і звичайно ж український суд, що встав на захист простої людини”, – додав адвокат.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.