Види і розмір виплат: допомога на дітей в 2018 році

Нині собливо важко доводиться молодим батькам, адже до їх витрат додаються такі статті як пелюшки, дитячі речі, іграшки, предмети гігієни, не кажучи вже про ліжечка і коляски для малюка. А якщо ще й брати до уваги той факт, що молода мама на кілька років повинна покинути ряди працюючих, то стає ясно, наскільки важливим є питання про фінансову допомогу з боку держави. На жаль, на сьогоднішній день уряд не балує молодих батьків суттєвими сумами соціальної допомоги.

Якщо ж врахувати ще й ситуацію з бюджетом, який з року в рік закривається з дефіцитом, то розраховувати на істотне підвищення дитячих виплат не доводиться. Тим не менш, уряд обіцяє не тільки вчасно видавати цей вид соціальної допомоги, але й розглядає можливості для деякої коригування сум в бік збільшення.

Давайте розберемося, на що українські батьки можуть розраховувати в 2018 році, щоб ви без зусиль спланували фінансові потреби свого сімейства.

Виплати при народженні дитини

Варто сказати, що суми при виплаті цієї допомоги залишаються незмінними вже протягом декількох років. Чотири роки тому урядовою постановою розмір даного виду соцдопомоги був зафіксований на рівні 41280 гривень. Зазначимо, що суми не мають залежності від того, яка по рахунку дитина з’явилася в сім’ї, тобто допомога буде нараховано в рівних сумах як для першого так і для другого, третього або четвертого малюка.

Варто знати, що нарахування цього виду фінансової допомоги відбувається поетапно:

перший «транш» в розмірах 20320 гривень перераховують після того як в соцслужбах був пройдений процес оформлення необхідних документів. Відбувається це не відразу, а через 2-3 місяця з моменту подання заяви;

інша сума, складова 20960 гривень, перераховується протягом 3-х років у вигляді щомісячної допомоги. Неважко порахувати, що сума виплати становитиме 860 гривень в місяць.

Нагадаємо, що для оформлення даного виду допомоги в 2018 році потрібно буде принести і надати спеціалісту з територіального органу Управління соцзахисту населення певний набір документів.

Даний пакет включає:

паспорт особи, яка оформлює на себе допомога, і копію всіх його заповнених сторінок;
заява встановленого зразка, в якій прописане прохання надати виплату у зв’язку з народженням дитини;
свідоцтво, що підтверджує факт появи на світ малюка, а також копію даного документа.
Також слід проінформувати спеціаліста про те, на які банківські реквізити потрібно перераховувати соцдопомогу. Заздалегідь подбайте про те, щоб оформити собі рахунок та отримати картку в банку. Для звернення за грошима в органи соцзахисту у молодих батьків є рік після того, як у їхній родині з’явився новий член.

Основна виплата від народження дитини до її триріччя — 41280 гривень

Виплати на дітей до досягнення ними трьох років

Нагадаємо, що після того як було прийнято рішення про нарахування соцвиплати, пов’язаних з народженням малюка, дитячі гроші, які виплачувалися молодим матерям протягом трирічного періоду, були скасовані. Поки дана норма обіцяє залишитися без змін. З одного боку, мами залишилися без не надто значних сум, адже після скасування 130 гривень їм почали виплачувати 860. Тим не менше, і такі копійки для багатьох стали б у нагоді.

Допомоги матерям-одиначкам

Згідно з поточними нормами соціального законодавства, така соцдопомогу залежить від рівня доходу на кожного людини в сім’ї та поточного рівня прожиткового «мінімалки». Якщо на одного члена сім’ї припадає сума, яка не дотягує до прожиткового мінімуму, мама має право на оформлення додаткової виплати. Тим не менше, не можна сказати, що розміри допомоги допоможуть істотно підвищити рівень добробуту сім’ї. Максимум, на що можна розраховувати в даному випадку становить:

для дітей, які не досягли віку 6 років — 1492 гривень;
для дітей віком від 6 років і до повноліття (18 років) — 1860 гривень;
для юнаків та дівчат, яким виповнилося від 18 до 23 років – 1762 гривні.
Проте, нарахування останньої допомоги здійснюється лише у випадку, якщо ваш син або дочка навчається в університеті на очній формі навчання. Як тільки студент переходить на заочну форму і починає працювати, держава припиняє надавати фінансову допомогу.

Виплати дітям, батьки яких не платять аліменти

Дана соціальна гарантія, як і виплата матерям-одиначкам, має пряму залежність від величини сукупних доходів сім’ї та рівня прожиткового мінімуму. У 2017 році уряд вирішив збільшити дану виплату – якщо раніше вона становила 30% від різниці між прожитковим мінімумом і сумою середньодушового сімейного доходу, то тепер це значення підняли до 50%.

При несплаті аліментів діти можуть отримати від держави соцдопомогу.

Допомоги на дітей, яким надано статус інваліда

Батьки або опікуни дітей, яким було надано статус інваліда, мають право оформити дитині додаткову соцдопомогу. Суми такого роду виплати варіюються в залежності від того, яка ступінь інвалідності була визначена медичною комісією. Так, станом на 1 грудня 2016 року, суми деяких посібників зафіксовані в наступному розмірі:

для малюків, яким присвоєно інвалідність І групи (підгрупа «А»), – 2821 гривня 10 копійок щомісяця;
для дітей-інвалідів з групою ІІ (підгрупа «Б») – 2059 гривень 50 копійок;
для інвалідів ІІ групи – 1373 гривні;
для дітей, оформлених як інваліди ІІІ групи, – 1373 гривні;
дітям-інвалідам, віднесеним до ІІІ групі та підгрупі «А», яким виповнилося не менше 6 і не більше 18 років, – 2821 гривень 10 копійок;
якщо інвалідність була викликана Чорнобильською катастрофою – 1441 гривня 65 копійок. У разі, якщо дитині присвоєно підгрупа «А», виплата підвищується до 2933 гривень 65 копійок;
для дітей 6-18 років, інвалідність яких була зумовлена впливом факторів Чорнобильської катастрофи, сума виплати дорівнює 2371 гривень 60 копійок. Якщо дитині присвоєно підгрупа «А», посібник зростає до 3301 гривні 65 копійок.
Допомога батькам у Криму, ДНР, ЛНР

Якщо діти народилися на територіях, віднесених до категорії тимчасово окупованих, батьки повинні знати декілька важливих моментів:

мами-кримчанки, які народили дитину до 2015 року, можуть оформити всі належні українським законодавством види соцвиплат. Діти, народжені після 2015 року, можуть претендувати лише на отримання допомоги від російських властей;

мами, тата або опікуни, які разом з дитиною покинули зону АТО, можуть оформити всі належні виплати в органі соцзахисту, розташованому за місцем їх поточного проживання в Україні. Якщо малюк був народжений на окупованій території, а на нього було виписано свідоцтво з печатками ДНР або ЛНР, його батьки не можуть претендувати на виплати, так як ці документи не мають юридичної сили.

Можливі зміни в сумах виплат в 2018 році

Не так давно на розгляд Верховної Ради був поданий проект закону, в якому містяться пропозиції про перегляд сум дитячих виплат. Автори документа наполягають, що тільки так можна вирішити проблему катастрофічної демографічної ситуації в країні. Як основний аргумент вони наводять той факт, що зараз Україна займає 172 місце в світовому рейтингу країн, відсортованих за зафіксованим рівнем народжуваності.

Поки невідомо, чи підвищить Верховна Рада дитячі виплати в 2018 році. Крім того, сьогодні понад 76% багатодітних сімей України (а таких налічується близько чотирьохсот тисяч) мають рівень доходу значно нижче середнього. Якщо ж розглядати ситуацію з дітонародженням в цілому по країні, то сьогодні на одну жінку припадає приблизно одна дитина. Виходячи з даних статистичних викладок, розробники документа пропонують наступне:

строго прив’язати суми грошової допомоги для малюків до 6 років до величини мінімального рівня, достатнього для проживання. При перегляді даних сум повинні бути переглянуті і соцвиплати;

переглянути суми нарахування виплат при народженні малюка, враховуючи те, який саме за ліком дитина з’явилася в сім’ї. У законопроекті пропонується, щоб батькам першої дитини виплачувалась сума, рівна 52 прожитковим мінімумам (наприклад, якщо говорити про мінімалці січня 2017 року, це буде 80300 гривень), другого – 70 прожиткових мінімумів (108000 гривень), третього, четвертого і так далі – 120 прожиткових мінімумів (185300 гривень);

розділити суми виплат на «транші», з яких перший буде складати від 15-ти прожиткових мінімумів на першої дитини, до 25 – на другого і 40 – на третю і наступних;

залишок виплати при народженні малюка розділити пропорційними сумами на 36 місяців.

Окремо прописано зміну порядку виплат у тому випадку, якщо мама малюка вирішить перервати декретну відпустку і повернутися на місце працевлаштування на умовах повного робочого дня. В цьому випадку гроші можна буде переоформити на людину, який буде доглядати за малюком до того моменту, поки йому не виповниться три роки.

Безумовно, такі суми матеріальної допомоги абсолютно непорівнянні з поточними виплатами на дітей, так що ініціативу можна назвати дуже схвальною. Єдине, про що не пишуть автори проекту, – звідки слід брати гроші на реалізацію цієї ініціативи. Так що не виключено, що вона залишиться тільки на папері, а не втілиться в реальність.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.