В Україні створили сайт про власників ЗМІ: 75% телеринку контролюють олігархи (відео)

Інститут масової інформації та Репортери без кордонів створили сайт «Моніторинг медіавласності». На ньому можна ознайомитися із власниками українських ЗМІ.

reporter_zt_ua

«Ми працювали над цим проектом 3 місяці, досліджували 43 національних ЗМІ: телебачення, інтернет, радіо, а також газети. Ми також вивчали, як ці ЗМІ впливають на громадську думку, — сказала в ефірі Громадського менеджер проекту «Media оwnership monitor» Нафіса Хасанова.

За її словами, проект фінансується Міністерством економічного розвитку Німеччині.

У дослідженні йдеться, зокрема, про те, що телевізійний ринок є високо концентрованим, так як основні 4 власники являють собою частку аудиторії 76,25%.

Кожна з чотирьох найбільших медіа-груп, StarLight Media (21,68%), 1+1 медіа (20,49%), Inter Media (21,42%) і Медіа Група Україна (12,66%) мають аудиторію близько 20%.

Ці медіагрупи належать найбагатшим людям в Україні: Віктору Пінчуку, Ігорю Коломойському, Дмитру Фірташу й Ринату Ахметову відповідно.

Топ-4 радіо групи досягають 92,23% аудиторії України.

Радіо група Тавр Медіа (Пінчук) досягає 39,53% — вона об’єднує 6 радіостанцій. Ukrainian Media Holding (Курченко) має 7 радіостанцій. Бізнес Радіо Група /Євтухов/ представлена 4 радіостанціями.

ТРК Люкс має дві радіостанції. Три з чотирьох основних власників великих радіо груп є відомими багатими людьми України, крім ТРК Люкс, що належить дружині мера Львова – Кіт-Садовій.

Топ 4 друкованих ЗМІ займають 18,60% читацької аудиторії, що визначає низьку концентрацію.

Ринок найрентинговіших друкованих ЗМІ зосереджений у руках чотирьох власників — Ахметов (Сегодня), Курченко (Корреспондент, КП в Украине, Аргументи і факти; Деньги, Теленеделя; Мозговий/Александрова (Вести) та Швець (Факти).

Експерти зазначають, що троє з власників (крім Швеця) мають проросійську позицію та друкують свої видання переважно російською мовою.

За словами виконавчого директора Інституту масової інформації Оксани Романюк, в Україні 75% медіа належить політикам та олігархам. За європейськими стандартами, ця практика є ненормальною, бо ЗМІ у демократичних країнах мають бути вільними, наголосила вона.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...