Служба замість ворожіння, вечеря і колядки: що потрібно робити, а від чого необхідно відмовитися на Різдво

Різдво Христове є одним з найважливіших християнських свят і традиційно відзначається в кожній родині. Святкування починається ще з вечора перед Різдвом, у Святвечір, коли кожна сім’я збирається за святковим столом. Оскільки відзначають Різдво здавна, воно обросло величезною кількістю всіляких традицій, багато з яких прямо суперечать суті християнського свята і сягають ще язичницьких традицій.

Святкова вечеря в Святвечір

Згідно з давньою традицією, на Святвечір, або вечір перед Різдвом, вся сім’я збирається за святковим столом, вечеряє і чекає на головну подію – першу зірку, яка сповістить про народження Христа. За однією з традицій, з настанням сутінків на підвіконні потрібно запалити свічку, яка запросить Діву Марію прийти до будинку, щоб народити немовля Ісуса.

Різдво – свято суто сімейне, однак, якщо в будинку з’явиться випадковий гість, його також посадять за стіл, оскільки вважається, що в ніч перед Різдвом у вигляді жебрака людям може з’явиться сам Бог. Зі святом вітають навіть тварин. За старих часів господар перед сімейною трапезою спочатку йшов у хлів і годував худобу.

Вважається, що кількість страв на столі маєстрого відповідати 12 – за кількістю апостолів. Однак традиційна церква не підтримує проходження такої традиції. Куди важливіше в православ’ї в цей день відвідати службу і зібратися всією сім’єю вдома. У той же час Церква також наголошує на необхідності початку святкової трапези з обов’язкової страви – куті. Її необхідно скуштувати всім членам сім’ї перед вечерею на Святвечір, нею ж почнуть розговлятися і на саме Різдво, 7 січня.

Голодування і піст

Ще сто років тому наші предки, включаючи малолітніх дітей, нічого не їли весь день 6 січня, поки на небі не зійде перша зірка. У сучасній релігії такого канону немає – такого строгого посту дотримуються вже особливо затяті парафіяни. Проте 40-денний Пилипівський піст (з 28 листопада 2017 року по 6 січня 2018), що передував Різдву, обов’язковий для тих, хто шанує церковні канони. Тому і всі страви на святковому столі 6 січня також повинні бути пісними. Важливо ще пам’ятати, що головне під час посту – це молитва і покаяння, а також добрі справи і всепрощення. Без цих пунктів піст стане лише дієтою.

Ворожіння

Ось чого вже точно не варто робити в ніч перед Різдвом, то це ворожити. Все-таки ворожіння – це суто язичницька традиція, ритуал спілкування з потойбічною силою. Свято Різдва пов’язане з Христом, з Церквою, тому куди більш правильним буде присвятити вечір 6 січня церковній службі і спілкуванню з близькими родичами, а ворожіння, якщо воно вже так необхідне, провести в менш значущі свята.

Подарунки

Подарунки на Різдво не настільки поширені – в українській традиції їх підносять під Новий рік. Однак дітей щедро обдаровують різдвяним частуванням. Ця традиція бере свій початок від дарів волхвів Богодитині, що принесли йому золото, ладан і смирну. Діти отримують свої солодкі подарунки від родичів, а також від сусідів, коли ходять колядувати. Дорослим же можна піднести свічки. Вони повинні бути святковими, красиво оформленими. Свічка символізує життя – яскраве, палаюче, світле, а також затишок у домі. Доречні будуть всілякі фігурки Ісуса, Діви Марії, янголят. Також і дорослим, і дітям можна подарувати книги духовного змісту. Книга – це символ знань і мудрості. У гарній обкладинці вона стане приємним і корисним подарунком.

Колядки

Традиційно святкування Різдва супроводжується цілим театралізованим дійством з піснями і віршами. Діти, молодь і навіть солідного віку люди виряджаються хто на що здатний і ходять в будинки родичів, сусідів, друзів і знайомих, щоб привітати їх зі святом. Обов’язковою серед колядників повинен бути дзвонар – він несе зроблену заздалегідь і прикріплену до ціпка зірку, яка символізує народження Христа.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.