Дощове літо і мороз в жовтні: синоптики дали прогноз погоди на весь 2018 рік

У 2018 році морози в Україні вдарять лише в кінці зими, а літо буде спекотним і дощовим. Про це розповів народний синоптик Леонід Горбань, передає “Обозреватель”.

Весна в цьому році буде прохолодною і сирою.

“Рік Венери – більше сирої, ніж сухої. Весна очікується прохолодна і сира: холодний березень, також не жаркими і посушливими квітень і березень. Літо – вологе і помірно тепле. Роки Венери врожайні на колосові культури, але небезпека в тому, що в період їхнього збирання бувають сильні дощі, що носять затяжний характер і призводять до втрати врожаю. Осінь спочатку тепла, потім холодна, вже в кінці жовтня можливі морози. Зима помірна, спершу суха, потім холодна, дуже сніжна, що призведе до великого розливу річок”, – повідомив Горбань.

Водночас в Укргідрометцентрі вважають, що 2018 рік в Україні буде дуже мінливим.

“2018 рік очікується середньостатистичним, можливо, більш дощовим, ніж зазвичай. Як і в попередні 2-3 роки через глобальне потепління можливі часті перепади температур, особливо влітку – спекотна погода ненадовго зміниться прохолодною, потім знову спека, знову грози”, – каже заступник начальника Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

Провідний науковий співробітник інституту геофізики НАН України Світлана Бойченко зазначила що в погодних “гойдалках” винно багато факторів.

“Є кілька гіпотез, чому погода зараз поводиться дивно. Це і процеси довгого періоду на Сонці (невідомі 11-річні, а 60-річні цикли), і активізація вулканічної діяльності, і Світовий океан, який пов’язує парникові гази, то знову віддає їх в атмосферу, це теж знижує або підвищує температуру”, – говорить вона.

За словами Бойченко, за останні 10 років стала проявлятися і річна кліматична аномалія, літо стає більш спекотним.

“Ми очікуємо, що після 2020 року аномалії вщухнуть. Цей процес вже почався, і з кожним роком температурні амплітуди стають все меншими і до 2030 року таких різких перепадів, як зараз ми спостерігаємо, не стане”, – наголосила вона.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.