Ціна війни: скільки українських бійців загинули через агресію Росії

Напередодні Дня захисника журналісти підрахували, скільки захисників втратила Україна від початку війни на Донбасі.

atosh-760x484

Попри всі зусилля, які російський агресор кинув на те, аби довести, що “їхтамнемає”, ПАРЄ визнала, що Україна стала жертвою російської агресії, і саме РФ несе відповідальність за все, що відбувається на окупованих територіях. Це – дійсно визначне досягнення української дипломатії. Бо українці і без того знають, що росіяни на Донбасі є: ми бачимо їх у бойових сутичках, ми беремо їх у полон, ми зазнаємо через них втрат.

Напередодні Дня захисника журналісти “24” підрахували, скільки захисників втратила Україна на Донбасі. За офіційними даними, від початку проведення АТО у бойових діях загинули 2526 бійців. Ці дані є наглядним відображенням всіх етапів агресії зі сторони Росії.

2014 рік

Найбільша кількість втрат припадає на перший рік війни – 1510 офіційних загиблих. Ймовірно, ця цифра може бути більшою, одразу з кількох причин. По-перше, однозначних даних про втрати добровольчих підрозділів (до їхнього підпорядкування офіційним силовим відомствам) досі немає. По-друге, лишається невстановленою доля зниклих безвісти під час найзапекліших боїв.

У квітні проросійські бойовики діяли ще не так нахабно. Наприклад, перших втрат сили СБУ зазнали, коли їх автомобіль був розстріляний терористами в Слов’янську. Першою жертвою війни на Донбасі став оперативний співробітник “Альфи”, капітан Геннадій Біліченко.

Надалі кількість загиблих стрімко зростала і липень-серпень 2014 року стали дійсно чорними для всіх силових структур. Українці успішно відтісняли гібридну армію бойовиків. Тоді Росія зважилася на неприкрите вторгнення до України, в результаті чого лише за офіційними даними загинули щонайменше 909 бійців.

У липні-серпні 2014 року Держприкордонслужба втратила людей більше, ніж за весь період бойових дій. Це пов’язано з присутністю частин прикордонників у секторі “Д”, який неодноразово обстрілювався артилерією, в тому числі, і з території Росії. Наприклад, 11 липня 2014 року вони з “Граду” обстріляли позиції ДПСУ в районі Довжанського (в результаті обстрілу загинуло 6 прикордонників), а 27 липня цей же пункт обстріляли з мінометів та гаубиць (4 вбитих). У в серпні під час організованого прориву з оточення у “довжанському котлі” після 22-денної героїчної оборони державного кордону під постійними масованими обстрілами загинуло 11 прикордонників.

У цей же період значну частину людей втратили підрозділи ЗСУ та МВС: бої за відновлення контролю над Слов’янськом, Краматорськом, Лисичанськом, Сєвєродонецьком, облога Луганська, бої за Савур-Могилу. Бої за звільнення Іловайська, які завершилися трагедією. Найважчими ці місяці стали для ЗСУ – у їхні лавах загинули 836 бійців.

Від вересня тривали бої на лінії розмежування та щоденні обстріли позицій українських військових на різних ділянках фронту. Загальна кількість порушень військами Росії і бойовиків режиму тимчасового припинення вогню з моменту підписання Мінських домовленостей наприкінці жовтня перевищила 3,5 тисячі разів. Однак кількість втрат все ж дещо зменшилась.

2015 рік

На початку 2015-го Росія поновила наступ із новими силами. Почалися активні спроби захопити Донецький аеропорт, успішна оборона якого тривала до 19 січня, запеклі бої за Дебальцеве. Як результат – 481 загиблий лише за перші два місця року.

Подальші сутички із гібридною армією бойовиків тривали попри підписані мінські угоди. Дещо агресивніше ніж завжди бойовики діяли у серпні, зберігаючи свою традицію відзначати цей місяць активним провокаціями.

2016 рік

Найгарячіші точки на лінії зіткнення після підписання мінських угод лишились практично незмінними. Провокації бойовиків не припиняються, загострення традиційно приурочені до зустрічей у нормандському форматі або ключових міжнародних заходів. Літо 2016 року знову видалося гарячим для наших військових – у липні вони пережили не лише рекордну кількість обстрілів від початку року, а і зазнали найважчих втрат.

Неофіційні втрати

Навіть ці вражаючі цифри, надані силовиками, не відображають кількість втрат у повній мірі. Є ще загиблі бійці добровольчих підрозділів, які вирішили не підпорядковуватися офіційним структурам. За підрахунками журналістів сайту “24”, від моменту початку бойових дій на Донбасі вони втратили щонайменше 82 бійці. Однак встановити точну кількість таких загиблих наразі важко. В тому числі – і через відсутність належного обліку у більшості із цих підрозділів у 2014 році.

Кількість загиблих бійців може зрости і за рахунок зниклих безвісти. За підрахунками журналістів “24” – такий статус зараз мають 139 бійців. Окрім того, є ті, кого відносять до категорії “небойові втрати”. За нашими даними, таких бійців наразі є щонайменше 1313. Із них від хронічних захворювань та через поганий стан здоров’я померли лише близько 408 людей. Значну частину “небойових” загиблих становлять самогубці – близько 264 людей. Решта – це жертви нещасних випадків, необережного поводження зі зброєю, умисних вбивств, ДТП, отруєння алкоголем чи наркотичними речовинами. І ці показники продовжуватимуть зростати.

Якщо об’єднати всі ці дані, то вийде, що жертвами російської агресії починаючи із квітня 2014 року стали як мінімум 4060 бійців.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...