У Франції вперше у світі зробили повторну пересадку обличчя (ФОТО)

Хірургам вдалося повторно пересадити людині тканини обличчя після того, як у пацієнта почалося відторгнення донорського матеріалу через сім років після першої операції.
Французькі хірурги провели першу в світі операцію з повторної пересадки обличчя. У пацієнта, який отримав нове обличчя сім років тому, почалося відторгнення донорських тканин, і лікарі прийняли рішення про повторну трансплантацію. Перед новою операцією чоловік провів майже півтора місяці в штучній комі. Про завершення процедури повідомило видання The Local, – пише naked-science.

Вперше частково пересадити тканини обличчя вдалося у 2005 році. Пацієнткою стала француженка Ізабель Дінуар, яка постраждала від собачих укусів. Після операції жінка прожила більше 10 років і померла від онкологічного захворювання в 2016 році.

Першим пацієнтом, який пройшов повторну пересадку обличчя, став сорокарічний француз. 30 листопада 2017 року лікарі видалили йому тканини обличчя, які не прижилися. Потім пацієнта ввели у штучну кому. Операція пройшла в середині січня 2018 року, вона тривала практично весь день.

Офіційні представники французької системи охорони здоров’я заявили: «Цей трансплантат вперше показує, що ретрансплантація можлива в разі хронічного відторгнення тканин». Зробити остаточний висновок про успіх операції лікарі зможуть лише через кілька тижнів.

Операція з пересадки тканин обличчя залишається однією з найскладніших процедур, з 2005 року в усьому світі провели менше 40 таких втручань. Шестеро пацієнтів, які пройшли процедуру, померли. Причиною смерті найчастіше стають порушення роботи імунної системи: щоб уникнути відторгнення тканин, пацієнтові доводиться все життя приймати препарати, що пригнічують імунітет. Вони роблять організм більш уразливим для інфекційних і онкологічних захворювань. Експерти вважають, що такі препарати могли стати однією з причин хвороби Ізабель Дінуар.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.