З 1 лютого довідки про склад сім’ї не потрібні: кого з українців це буде стосуватись

Виконуюча обов’язки заступника міського голови Яника Мірило розповіла, що в Дніпрі ліквідовуватимуть непотрібні для людей довідки, передає Корупція.Інфо

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

“У нас багато непотрібних для людей довідок. Так, вони потрібні для держави, але не потрібні для людей.

Найбільш затребувана, і одна з найабсурдніших довідок, це довідка про склад сім’ї. Мені вона не потрібна – я знаю, хто мій чоловік, хто мої діти. Якщо потрібна державі, і ці дані є вже в іншого держоргану – спілкуйтеся між собою. Чому ви у мене смикаєте?

У Дніпрі ми з минулого року йдемо шляхом спрощення бюрократії, але шлях цей не простий. У прямому сенсі, треба робити те, що не робили за весь попередній час.

Для того щоб спростити отримання довідки необхідно:

1. Мати реєстри взагалі

У більшості міст немає електронного реєстру жителів. Після передачі повноважень містам самостійно вести свій реєстр жителів, ми і почали його створювати, і з травня 2017 року внесли до реєстру вже 230 000 жителів.

2. Створити надійний доступ до реєстрів через електронну ідентифікацію

Всі співробітники, які мають доступ до реєстру, повинні мати ЕЦП (електронний цифровий підпис) для надійного входу і для лог-файлу (хто які дані запитував). На сьогодні всі співробітники, які мають доступ до реєстру жителів, можуть входити тільки через ЕЦП і вся історія запитів зберігається.

3. Забезпечити інтернетом і комп’ютерами співробітників

Думаєте, елементарно? Абсолютно ні. Не було в старих ЖЕКах комп’ютерів і зв’язку, також не у всіх соцслужб в райрадах. За минулий рік забезпечили всіх співробітників, яким необхідно працювати з реєстром жителів, в ЦНАП та його філіях комп’ютерами та інтернетом.

4. Повинна бути шина обміну даними

З кінця минулого року заробила державна шина обміну даними, до якої першим містом підключився Дніпро. Зараз працюємо над стикуванням з деякими іншими базами для того, щоб скасувати вимогу довідки про склад сім’ї від соцслужби.

І в підсумку цих кроків ми вийдемо вже скоро на відчутні спрощення. Перепрошую, що тільки зараз, але сподіваюся з опису розумієте, що не все так просто.

Вчора виконком Дніпра прийняв новий порядок видачі довідок про склад сім’ї. Соцслужби ПОВИННІ в своїй роботі користуватися реєстром жителів і НЕ МАЮТЬ права вимагати від жителя довідку про склад сім’ї, якщо дані вже є в реєстрі. Так, з 1 лютого соцслужби міста Дніпро вже не мають права запитувати повторно у людини довідку та інформацію про склад сім’ї, якщо дані вже є в реєстрі. Спасибі соцдепартаменту міськради за співпрацю! З 5 лютого – це стосується і соцслужб в райрадах.

А наступний крок – стикування реєстру з Мінсоц, щоб там вже відразу бачили б потрібну для них інформацію “, – написала вона.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.