Таблетки скасовуються: хворих лікуватимуть QR-кодами

Медики відкрили новий метод виробництва ліків

Вчені знайшли дешевий метод виробництва персоналізованих ліків. Нова технологія дозволяє наносити на їстівну основу QR-код, а “чорнилом” слугуватиме необхідна доза медикаментів. Використання унікального винаходу також дозволить захистити таблетки від підробок.

Група медиків з Копенгагенського університету (Данія) спільно з колегами з Академії Або (Фінляндія) відкрили новий метод виробництва ліків. Вчені пропонують наносити на їстівну основу унікальний QR-код. Для друку підійде звичайний струменевий принтер, в який попередньо будуть завантажені спеціальні біо-чорнила, що містять активні лікарські речовини.

Друкувати препарати будуть медичні установи або аптеки, причому індивідуально за вимогами пацієнтів, а не великими партіями наперед. Творці технології сподіваються, що в найближчі роки друкувати ліки можна буде практично на будь-якому принтері.

Для кожного пацієнта штрих-код буде підбиратися індивідуально, залежно від потрібної йому кількості речовин. Такий метод скоротить ризик побічних ефектів через неправильно підібраного дозування.

Також вчені сподіваються, що QR-коди захистять пацієнтів від підробки. Будь-який власник смартфону зможе перевірити штрих-код у додатку і переконатися в достовірності ліків. За допомогою таблеток з кодом вчені мають намір боротися і з помилковими призначеннями. У деяких випадках фармацевти плутають схожі назви препаратів і іноді продають невідповідні ліки. Перед прийомом препарату з QR-кодом у пацієнта буде можливість перевірити, що саме він приймає.

А лікарі зможуть перевірити, які ліки призначили пацієнтам і для чого їх виписали. Всі QR-коди будуть іменними і при перевірці штрих-коду можна буде з’ясувати, на чиє ім’я виписаний препарат.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.