Шахраї придумали нові способи “обкрадати” рахунки українців

Жepтвaми обману можуть стати користувачі і банкоматів, і POS-терміналів.

Кіберзлочинці в минулому році вкрали з карток українців майже півмільярда гривень і не збираються зупинятися. У ресторанах, магазинах і на автозаправних станціях України почався новий сплеск крадіжок з банківських карток.

Експерт з інформаційної безпеки Олексій Красюк познайомив журналістів з обладнанням злочинців, яке зчитує реквізити з платіжних карток. Так звана “накладка” дуже схожа на банківську, але, на відміну від оригіналу, має всілякі магніти і дроти.

“В оригінальних пристроях ніякого подібного обладнання немає. Не повинно бути ні затемнення ні магнітної головки – просто прозоре, ничого там не повинно”, – підкреслює Красюк.

Найскладніше злодіям зчитати інформацію з чипованной карти. Тому фахівець радить завжди замовляти в банку саме таку.

Але найпростіший рада від експертів – завжди приховувати пін-код, знімаючи гроші в банкоматі. І не тільки від людей, що стоять позаду в черзі.

Раніше Національний банк України теж закликав українців не розголошувати інформацію про персональні дані та реквізити платіжних карт.

Фахівці радять прикривати пін-код рукою або гаманцем, адже зловмисники отримують дані за допомогою маленьких камер, які прикріплюють до банкомату зверху або збоку. Саме так в минулому році злодії обдурили понад сотні українців.

Вкрасти дані картки шахраї можуть і через POS-термінали. Розрізнити, де справжній, а де ні, складно навіть профі.

“У банку повинен бути ваш контактний номер телефону та підключена послуга SMS-повідомлення. Вас будуть інформувати про будь-якої спробі оплати – вдалою або невдалою. Якщо телефон мовчить, звертайтеся в банк, а при необхідності викликайте поліцію”, – радять фахівці.

Нещодавно в інтернеті опублікували листування, в якій аферисти вчать працівника ресторану привласнювати дані з карток клієнтів за допомогою підробленого POS-терміналу – він працює так само, як і звичайний, але всі відомості про карту і пін-код зберігає.

А при проведенні операції видає чек: “Помилка. Немає зв’язку з банком”. Так злодії копіюють дані відвідувачів, а потім роблять дублікати платіжних карток і спустошують рахунки своїх жертв.

Ольга Насонова, знавець ресторанного бізнесу, каже, що нечесні працівники в закладах громадського харчування з’являються часто. Тому офіціант завжди повинен відвертатися, коли ви вводите секретний код. А термінал – видавати чек з логотипом банку, юридичною адресою закладу і сумою.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.