“Знайомтеся, це Василь. Він помер”: Чоловік пішов з життя так і не дочекавшись “швидкої”. Що має змінити медреформа

Впровадження медичної реформи в Україні могло б врятувати життя сотень пацієнтів. Про це, описуючи випадок з реального життя, розповів голова Всеукраїнського союзу парамедиків Ярослав Вус..

Він розповів про випадок, коли швидка допомога не змогла врятувати людину, якій стало погано з серцем.

«До швидкої допомоги надійшов виклик:«Погано з серцем, 65 років». Швидку викликали колеги Василя. Василю стало погано, заболіло за грудиною, закрутилася голова. Сталося це на вулиці Кирилівській (Фрунзе). Виїхала бригада швидкої допомоги з підстанції №1 – вулиця Богдана Хмельницького 37Б», – пише він.

На виклик вирушила бригада в складі: лікар, санітарка, водій: «Лікар це добре, санітарка – людина без медичної освіти, водій – не має відношення до бригади взагалі», – пише він.

Пацієнта врятувати не вдалося, пише Вус, і на це є кілька причин. Перша – бригада прибула на місце події через 18 хв, що неймовірно довго.

«Чи знали ви, що водій швидкої допомоги не має відношення до бригади, – він просто водій, він ніяк не зацікавлений в швидкому проїзді. А в чому ж зацікавлений? Завдання водія – доставити бригаду цілою і не пошкодити авто. З огляду на, що карета швидкої зовсім ніяк не застрахована, навіть не має цивілки… Так що якщо він зашкодить автомобіль свій або інший – він буде платити з власної кишені. Тому він їде повільно і обережно», – стверджує він.

Друга причина – відсутність ще одного кваліфікованого лікаря в бригаді швидкої допомоги: «По приїзду на місце лікар виявив Василя без ознак життя. На кардіограмі – ізолінія. 99% супервсракупрофесійніх дохторів існуючої швидкої допомоги в даному випадку накривають чорним покривалом, але цей, який приїхав не залишив Василя в спокої, а почав реанімацію. Реанімацію в повному обсязі. Ларингеальна маска, адреналін, кордарон і тд. Через 7 хв реанімації ізолінія перейшла в фібриляцію. (Для немедиків – була дуже позитивна динаміка). Реанімація тривала 50 хв, результат, на жаль, невтішний. Хто проводив реанімацію? Один лікар!».

Голова Всеукраїнського союзу парамедиків стверджує, що неукомплектовану «швидку» випустили з-за відсутності достатньої кількості лікарів. За його словами, медична реформа, яка передбачає двох парамедиків в бригаді «швидкої», могла б вирішити цю проблему.

«Недостатня кількість кадрів швидкої допомоги? Неможливо підняти зп? Реально зменшити кількість викликів карет швидкої, тоді можна заощадити ресурс. Чому не зменшити? Все просто:

Більше викликів = більший кілометраж = більше наліво списаного пального = кращий костюм у головного лікаря», – пише Вус.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.