Третина українців не зможе укласти декларацію із сімейним лікарем, – Мусій (відео)

Якщо сьогодні всі 40 мільйонів українців захочуть підписати декларації із сімейними лікарями, то лікарів просто не вистачить.

Таку думку висловив народний депутат України Олег Мусій у програмі «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK.

«Так звана реформа МОЗу – це «потьомкінські села». Зокрема, не прописана точна кількість медичних працівників, яких сьогодні є тільки половина від потрібної кількості.

І якщо сьогодні всі 40 мільйонів українців захочуть підписати декларації із сімейними лікарями, то лікарів просто не вистачить», – підкреслив Олег Мусій.

До того ж, зауважує депутат, є обмежена кількість пацієнтів, яких може обслуговувати один сімейний лікар. Так, відповідно до закону один лікар може вести до 2 тисяч пацієнтів, натомість за нормативом навантаження ВОЗ пацієнтів повинно бути не більше, ніж 1,5 тисячі в місті, і 1,2 тисячі в селі.

«В Україні фізично немає достатньої кількості лікарів, з якими можна підписати декларації. Відтак третина населення України, навіть якщо захоче укласти угоду із сімейним лікарем, не зможе цього зробити», – визнав Мусій.

Також депутат наголосив на тому, що електронне забезпечення поліклінік і бази даних поки що не гарантують захист персональних даних пацієнтів.

«Поки що ніхто не відміняв закону про захист приватних даних. Тому електронна база, створена приватною компанією, ставить під загрозу абсолютно всі персональні дані особи.

Тому я не тільки не раджу поки що укладати угоди з сімейними лікарями, а закликаю взагалі не робити цього, допоки не буде державних гарантій на захист персональних даних!», – наголосив Олег Мусій.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.