В Італії вибухнув скандал довкола статуї оголеного чоловіка

В Італії вибухнув скандал після того, як скульптуру оголеного грецького полководця Епамінонда, що знаходилася в приміщенні театру міста Каїро-Монтенотте, прикрили червоною тканиною у зв’язку із заходом, який організувала ісламська громада. Про протест відразу оголосили праві політики та спілка споживачів, що переконана – було завдано збитків іміджу Італії у світі.

Про це повідомляє RMF FM.

Мармурову скульптуру оголеного грецького полководця частково прикрили червоною тканиною, а картину, на якій зображено жінку з голою спиною, перенесли до іншого приміщення в театрі міста Каїр-Монтенотте в Лігурії, на півночі країни, у зв’язку з конференцією з міжрелігійного діалогу, що організувала Федерація мусульманських громад Італії.

Коли місцева преса опублікувала фотографію прикритої статуї, в Італії вибухнула полеміка. Зокрема, своє обурення висловили пам’яткоохоронні організації, що займалися реставрацією скульптури.

Лідер правого крила ніціональналістично-консервативної партії «Ліга Півночі» та її кандидата на пост прем’єр-міністра країни Маттео Сальвіні опублікував у Twitter фотографію з підписом: «Це тільки мені здається, що це безумство?».

Представник мусульманської громади Лігурії Хамс Еддін Лахен, заявив, що в даному випадку не йдеться про цензуру.

«Я прикрив статую, але тільки з огляду на церемоніальні вимоги і лише на кілька годин», – пояснив він. «Наш іслам не є радикальним і нам боляче через цю полеміку», – додав він.

Також мер Каїро-Монтенотте Паоло Ламбертіні переконаний, що це просто непорозуміння.

«Ісламська громада орендувала приміщення для популяризації інтеграції», – підкреслив він.

«Якщо для дискусії про культуру потрібно прикривати твори мистецтва, то це означає, що ви не хочете діалогу», – зауважив натомість заступник лідера найбільшої правої італійської партії «Вперед Італія» Лука Сквері.

Спілка оборони прав споживачів Сodacons у своїй заяві підкреслила: «Це завдає шкоди іміджу Італії в світі і безглуздо принижує культурну спадщину нашої країни. Це ще одна спроба цензурувати твори мистецтва в ім’я безглуздих і незрозумілих церемоніальних вимог».

Спілка нагадала, що в 2016 році в зв’язку з візитом президента Ірану Хассан Рухані в Капітолійському музеї Риму були повністю прикриті всі елементи оголеності античних скульптур, що викликало хвилю обурення в Італії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.