День матері 2018. Дата, історія та традиції святкування в Україні

У житті кожної людини мати займає найважливіше місце. З наpoдження і протягом усього подальшого життя вона піклується, виховує і формує людину.

Всі ми любимо і поважаємо своїх мам. Багато держав виділили для привітання матерів окреме свято, яке присвячене мамам, бабусям і вaгiтним жінкам, на відміну від Восьмого березня, присвяченого всім жінкам.

Багатьох вже зараз цікавить, якого ж числа день матері в 2018 році? Свято день матері в Україні буде святкуватися тринадцятого травня.

Безумовно, це свято є самим зворушливим, адже причина його це найрідніша і кохана людина на землі.

Історична основа свята

Перші спогади про це свято були виявлені ще у стародавніх греків. У них існувала традиція вшанування матері всіх богів, якою була богиня на ім’я Рея. Римляни, які запозичили більшу частину своєї культури у стародавніх грецьких жителів, мали подібну традицію. Римські святкування проходили у першому місяці весни, тривали вони протягом трьох днів.

Міжнародний день матерів в нашій країні офіційно визнаний з двохтисячного року. Його відзначають навесні в другу неділю травня на державному, сімейному та інших рівнях.

Сама ідея такого свята належала простій дівчині – Анні Джервіс, жительці одного з американських штатів. Її мати передчасно пiшла з жuття. У зв’язку з цією ситуацією, вона зверталася з листами до правління країни, з проханнями створити свято, в яке будуть вітати усіх матерів.

Завдяки її старанням, через деякий час, такий день зараз існує не тільки в штатах, але і в більшості держав по всій планеті. Так що можна подякувати за старання і тоді, коли день матері в 2018 році в Україні будете відзначати і ви.

Засноване це свято було ще 1914 року Конгресом Сполучених штатів Америки. Першим його визнав штат Вірджинія. Після закінчення Першої світової вiйни американська традиція почала поширюватися по світу.

Зараз вісімдесят п’ять країн світу підтримали ідею американців і відзначають День матері у другу неділю травня. Крім того, ще близько тридцяти держав офіційно вітають матерів в інший день. По суті, дата, на яку визначено святковий день, не має значення, офіційно цей день визнаний в багатьох державах світу.

Як розвивався День матері на українській території

Вперше на наших землях свято було влаштовано Співтовариством українок Канади ще в тисячу дев’ятсот двадцять восьмому році. На жаль, перша дата дня матері в Україні в документах не збереглася. Ця ідея знайшла підтримку серед жінок, політичних та культурних діячів.

Вже в наступному році святкування дня матері відбувалося у Львові, на території, прилеглій до Тернополя, і інших містах на східних землях. Активістки влаштовували концерти, виставки та різні конференції, присвячені жінці, матері. Після закінчення деякого часу його відзначали вже по всій країні.

Починаючи з тридцять дев’ятого року, це свято було заборонено радянською владою. Заборона діяла протягом половини століття. Але завдяки зусиллям багатьох громадських організацій повернули його в дев’яностому році минулого століття.

Серед цих організацій був і той самий союз канадської діаспори українців, який заснував традицію серед наших співвітчизників. З тих пір святкування відбувається регулярно.

Зв’язок з релігією

Не дарма свято матерів припадає саме на травень. У християнській релігії цей місяць вважається присвяченим Діві Марії. З молитвами про заступництво і порятунок віруючі люди звертаються саме до Божої Матері. Цей аспект тісно пов’язаний з ментальністю народу.

Ще в давні часи князі просили захисту у Богородиці. Воїни українського козацтва, які вважалися лицарями національного духу, вважали її своєю покpoвителькою.

Вибір саме травневих днів для цього свята також можна асоціювати з язичницькими віруваннями. Адже в кінці весни земля вже підготовлена для подальшої роботи – вирощування врожаю. Цей процес можна порівняти з дитиною, яку мати відправляє у доросле життя.

Традиції святкування українцями

Століттями тема материнства знаходила реалізацію в усіх напрямках мистецтва. Відомі письменники, композитори, художники, режисери та інші творці прекрасного зверталися до образу матері. З упевненістю можна стверджувати, що добробут і культурний рівень нації прямо залежить від того, наскільки воно шанобливо ставиться до матерів. Адже тільки у щасливих матерів виростають здорові, добрі, всебічно розвинені діти.

Варто повідомити, що свято день матері в 2018 році в Україні буде святкуватися тринадцятого травня. В цей день відбуваються різноманітні святкові заходи в кожному великому місті, і в маленьких селах.

На питання, коли і як буде відзначатися день матері 2018 року, можемо відповісти, що в кожному місті заходи готуються індивідуально з урахуванням особливостей регіону. Традиційно самими маленькими учасниками святкування є вихованці дитячих садків.

Вони разом зі своїми вихователями заздалегідь готуються до тематичного ранку: розучують вірші та пісні, майструють подарунки для мам своїми руками. На такі свята обов’язково запрошують мам і бабусь, які отримують масу позитивних емоцій від старань своїх чад.

Не відстають від них і учні шкіл. Вчителі разом з дітками також традиційно готують святкові концерти, на яких школярами представляються всі вміння і таланти, присвячуючи їх улюбленим мамам. А також у кожному місті проводяться святкові концерти за участю вихованців різних шкіл мистецтв, а також вже іменитих діячів у сфері музики і театру.

Активістами організовуються тематичні виставки, за участю художників і фотографів. Проводяться творчі вечори письменників і поетів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.