Чому не можна хрустіти пальцями: Уляна Супрун розвіяла популярний міф

Лікар розповіла, чи можна хрустіти пальцями без шкоди для здоров’я

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook розвіяла черговий міф.

Багато хто з нас не раз чув фразу: “Не хрусти пальцями, тому що це шкідливо, буде артрит і тремтіння в руках!”. Чи так це насправді?

Перш за все, варто розібратися, чому виникає звук, коли ми рухаємо суглоби.

“Зараз найбільш переконливою є теорія, яка вказує, що звук хрускоту може виникати внаслідок лопания бульбашок газу, що утворюються в синовіальній рідині. Ця рідина заповнює порожнину між суглобами і запобігає виникненню тертя. Речовина в своєму складі також містить гази (кисень, азот, вуглекислий газ). Коли ви рухаєте суглоб, з них утворюються бульбашки, які лопають і створюють звук хрускоту”, – пише лікар.

Однак серед учених до цих пір немає 100% впевненості, що це відбувається саме так.

“Найбільш популярні дослідження проводилися з використанням МРТ і ультразвуку. Тобто, зараз все вказує на те, що “теорія бульбашок” правдива. Але не виключено, що з розвитком технологій ми отримаємо нові інструменти для досліджень і дізнаємося щось нове”, – стверджує Супрун.

Крім цього, неформальне дослідження провів американський доктор Дональд Унгер. Він провів експеримент – близько 50 років хрустів суглобами двічі в день тільки на лівій руці. За його підрахунками, це сталося близько 36 500 разів. Після завершення експерименту, вчений не знайшов у себе симптомів артриту і взагалі будь-яких змін. За це дослідження Унгер став лауреатом “Шнобелівської” премії.

“Результати більшості досліджень вказують на те, що хрест суглобів не є шкідливим, якщо при цьому ви не відчуваєте болю і дискомфорту. Але і не зловживайте, адже існують дослідження, які доводять, що через надмірний хрускіт суглобами може виникати припухлість рук і м’язова слабкість.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.