Масове отруєння дітей у Черкасах: результати аналізів досі не розголошують

Влада досі не може з’ясувати причину масового «нездужання» школярів, а містом поширюються нові панічні чутки: від розливу цистерни з ртуттю до кислотних дощів.

Близько сотні осіб, з них 53 дитини, зі скаргами на утруднене дихання і втрату свідомості потрапили на лікарняні ліжка — такий підсумок святкової лінійки 8 травня на подвір’ї школи №8 у Черкасах, пише Сьогодні.

Всього на лінійку, приурочену до Дня пам’яті та примирення, зібралися 424 учні і педколектив школи. Лінійка почалася о 8:35, і спочатку ніщо не віщувало лиха. «Діти прийшли до школи, вишикувалися, деякі, як зазвичай, запізнилися, – розповіла «Сегодня» директор школи Тетяна Саєнко. – Стрій в цьому випадку був у вигляді літери «П», на середину плацу ніхто за час лінійки не виходив. Через деякий час після початку лінійки стало зле дітям і педагогам в різних частинах строю. Тобто складно говорити про яку-небудь локальність».

За словами Саєнко, побачивши, що учням стає зле, вона викликала «швидку». Стало зле і кільком педагогам – у них утруднилося дихання. Всього до медиків звернулося майже 100 осіб, а 53 дитини (з них 11 потрапили до реанімації, але вже переведені до стаціонару) і 4 педагоги потрапили на лікарняні ліжка. Директор не виключила, що міг мати місце факт хуліганства та розпилення якоїсь речовини: «Але в це теж важко повірити, тому як все було на увазі. Не була причиною і спека – того ранку було прохолодно».

Речник черкаських рятувальників Віталій Шульга говорить, що, за попередньою офіційною інформацією, НП сталася через розпилювання невідомої речовини. «При цьому, відповідно до взятих проб повітря і ґрунту на шкільному дворі, жодних відхилень не було виявлено», – заявив нам Шульга.

Рятувальники не виключають, що було розпорошено речовину, яка до їх приїзду повністю зникла, але проби вирішено перевірити ще в столичних лабораторіях. При цьому рятувальники відзначають локальність події – за межами шкільного двору проблем зі здоров’ям ні у кого не відзначалося. Зараз подія класифікована як масове отруєння, поліція відкрила кримінальне провадження.

«Мій брат Ілля теж потрапив до лікарні – його нудило і тиск підскочив до космічних показників, як для дитини, – розповіла нам черкащанка Аліна Моргунова. – Дивно, але лікарі відмовилися показати нашій мамі результати аналізів. Вона хотіла сфотографувати документ і потім проконсультуватися зі знайомими медиками. Замість цього сказали повторно здати аналізи 10 травня. Ми звернулися до юристів, але ті роз’яснили, що якщо отруїлося більше 10 осіб, то медики мають право не розголошувати підсумки. А влада досі нічого не говорить. При всьому цьому деякі з дітей, які, за моєю інформацією, були виписані, знову повернулися до лікарні. Їм знову стало зле. Мені здається, це схоже на отруєння парами ртуті».

А сотні жителів Черкас в соцмережах вже висувають версії – від розливу цистерни з ртуттю до кислотних дощів. Рятувальники категорично відкидають ці версії і закликають не панікувати. Офіційні результати перевірки можуть оголосити через кілька днів.

Неспокійно було на такій же лінійці 8 травня і в Новомосковську Дніпропетровської області. Як розповіли «Сегодня» в прес-службі облуправління ДСНС, до школи були викликані оперативні служби після того, як 15 дітей відчули нездужання. «Приїхавши за викликом на місце події, рятувальники взяли зразки повітря і ґрунту, щоб відправити на лабораторні дослідження», – відповіли у прес-службі.

За даними відомства, фахівці виключили харчове отруєння – до лінійки діти не відвідували шкільну їдальню. І ця обставина, і деякі симптоми схожі з тими, які пережили зомлілі черкаські школярі. Наприклад, в обох випадках у школярів фіксували різке підвищення кров’яного тиску. Учням медики поставили діагноз «вегето-судинний пароксизм» (почастішання серцебиття, задишка, головний біль). Одну дівчинку госпіталізували. Поліція відкрила кримінальне провадження. Але офіційно випадок в Дніпропетровській області ніяк не пов’язують з подією в Черкасах.

Нагадаємо, у школі №8 в Черкасах під час лінійки кілька десятків учні 3-7 класів втратили свідомість. До навчального закладу направили оперативно-мобільну групу, а також відділення хімічного, радіологічного та бактеріологічного захисту.

Відеозапис евакуації дітей зі школи виклали у мережу.

Згодом до Черкас терміново полетів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Після засідання оперативного штабу глава Уряду заявив, що діти могли отруїтися через розпилення невідомої речовини.

11 осіб, які стали жертвами отруєння у Черкаській школі, продовжують перебувати у реанімації. Станом на 9 травня на лікуванні загалом перебувало 57 осіб (53 учні та 4 вчителя).

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.