Українці щомісяця сплачуватимуть до 7 відсотків від зарплати:“Обов’язкова накопичувальна пенсія”

Накопичувальні пенсії в Україні планують ввести наступного року.

Про це розповіла “Gazeta.ua” Галина Третьякова, генеральний директор Української федерації убезпечення. До лютого була головою громадської ради при Пенсійному фонді України.

“Українець в обов’язковому порядку сплачуватиме щомісяця 2 відсотки від зарплати до спеціального пенсійного фонду. Поступово внески пропонують збільшити до 7 відсотків. Вважаю, що до другого рівня потрібно долучати і роботодавця. Щоб і він перераховував 2 відсотки за працівника. Це може стати частиною соцпакету, який пропонують при працевлаштуванні.

Роботодавець перераховує певний відсоток за кожного працівника у недержавний пенсійний фонд. Якщо людина звільняється, то ці гроші діляться між тими робітниками, які залишаються. У такий спосіб можна зупинити відтік кадрів”, – говорить Галина Третьякова.

В законопроекті є обмеження, що обов’язково беруть участь у накопичувальній системі люди до 35 років.

“Я категорично проти обмежень. Людині 58 років. Два роки залишилось до пенсії. Хай накопичує. Якщо неможливо з цієї суми зробити пожиттєву виплату, то отримає капітал. Так роблять у Японії. Коли працівник виходить на пенсію, йому додатково виплачують певну суму. Вона може дорівнювати 9 річним зарплатам. Що в цьому поганого? Нам потрібна багата людина на пенсії. Яка може витрачати гроші на відпустку чи власні захоплення”, – каже експерт.

Пропонують дозволити використовувати накопичення раніше.

“Перше – коли є критичне зaхворювaння. Наприклад, oнкoлoгія. Друге – іпотека. За рахунок цих грошей сплачувати відсотки. На старості людина матиме у власності нерухомість, яку зможе закласти і отримати пожиттєве утримання. Третє — на освіту дітей, якщо навчаються на контракті”, – додала Третьякова.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.