В українців – шок через декларації чиновників, – Reuters

Одкровення політиків та чиновників у е-деклараціях, де вони вказали шалені статки, можуть ще більше підірвати довіру до влади в українців, середня зарплата яких становить 200 дол. на місяць.

1015552827

Про це мовиться у статті Reuters.

Видання підрахувало, що, згідно з деклараціями, 24 члени українського уряду разом володіють 7 млн дол. тільки готівкою. А декларації двох братів з фракції “Петра Порошенка” – Богдана і Ярослава Дубневичів – свідчить, що у них разом є 26 млн дол., і це теж лише те, що вони не тримають на банківських рахунках.

“Коли міністр економіки каже, що близько 60% економіки в тіні, то це можна пояснити кількістю готівки, зареєстрованої державними службовцями, чиновниками і депутатами”,– сказав виконавчий директор George Soros’s International Renaissance Foundation Тарас Качка.

“Це відображення стану нашого суспільства”, – додав він.

Подача електронних декларацій повинна була показати добру волю чиновників до розміщення своїх фінансів під нагляд суспільства, їх готовність нести відповідальність і рухатися подалі від бюрократичних практик, які дозволяли заховати багатство, отримане через кумівство і хабарництво. Але громадськість була шокована екстравагантним стилем життя, який виявили численні декларації.

“Ми не очікували, що це буде настільки поширеним феноменом серед державних чиновників. Мені важко уявити європейського політика, який вкладає гроші в колекції вин вартістю понад 10 тис. дол.”,– цитує видання голову Центру протидії корупції Віталія Шабуніна.

Свіжі одкровення чиновників можуть посилити суспільне невдоволення прогресом реформ. У вересні опитування показали, що лише 12,6% виборців проголосували б за фракцію Порошенка, водночас підтримка популістів зростає.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...