Ось 119 народних обранців, які задекларували в електронних деклараціях як мінімум 1 млн грн. та отримували компенсацію на житло у 2015 році

У 2015 році 119 народних депутатів, які задекларували якнайменше мільйон гривень грошових активів отримували компенсацію на житло.

rada-860x484

Експерти проекту «Дослівно» проаналізували декларації народних депутатів, які минулого року отримували з бюджету кошти на оренду. З’ясувалося, що 119 із них задекларували у 12 розділі електронних декларації понад мільйон гривень (або еквівалент).

Десятка найзаможніших депутатів, які отримували компенсації на житло виглядає так:
1. Вадим Нестеренко, 206 млн грн
2. Олександр Вілкул, 190 млн грн
3. Євгеній Гєллєр, 165 млн грн
4. Руслан Демчак, 133 млн грн
5. Євгеній Мураєв, 94 млн грн
6. Борислав Розенблат, 94 млн грн
7. Геннадій Чекіта, 90 млн грн
8. Анатолій Денисенко, 85 млн грн
9. Олександр Пресман, 71 млн грн
10. Аркадій Корнацький, 57 млн грн

Деякі із заможних депутатів задекларували житло, яке належить їм чи близьким родичам у київській приміській зоні. Наприклад, Євгеній Гєллєр написав, що є власником будинку у майже тисячу квадратних метрів у передмісті Києва, в селищі Козин. Батько Руслана Демчака, згідно з декларацією народного депутата володіє будинком 337 м2 у селищі Крюківщина, яке знаходиться в двох кілометрах від київської окружної дороги.

Приміром, дружина народного депутата Михайла Добкіна, згідно з його декларацією, володіє двома квартирами в Києві. Втім, депутат також отримував компенсацію на житло.
«Після повноцінного старту електронного декларування цілком очевидно, що потрібно переглянути систему депутатських компенсації. Хоча повністю відмовлятися від неї теж не варто. Оскільки ми точно знаємо, що в парламенті є такі депутати, для яких ці гроші критично важливі», – наголосив Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

Довідково: У грудні 2015 року 177 народних депутатів за повідфв України за 2015 рік, які в грудні 2015 року отримували компенсацію з державного бюджету для оренди житла або винайму готельного номеру. Просумовано усі зазначені у розділі 12 декларацій грошові активи. Валютні активи переведено в гривню.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми. В рамках проекту було презентовано два аналітичних дослідження: «Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні» і «Як парламентські фракції виконують свої обіцянки у частині соціальної політики»

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...