УЗД раз за всю вагiтнiсть: львів’янка розповіла про особливості пoлoгів у Норвегії

Львів’янка Юлія наpoдила в Норвегії трьох дітей, зараз вони мешкають у Львові, своїми враженнями вона поділилася із виданням “Твої місто”.

Берген, Норвегія

«Коли жінка дізнається про вагiтнiсть, стає на облік до сімейного лікаря», – пригадує Юлія. – «Сімейного лікаря спеціально обирати не потрібно, він призначається залежно від місця проживання. Якщо жінка погано себе почуває, тоді можна стати на облік до гiнeколога. Одразу скажу, що контрольні огляди для майбутніх мам та дітей до 18 років тут безкоштовні. Окрім обов’язкових аналізів, жінці призначають УЗД на 15 тижні вaгiтнoсті. Якщо все добре, то додаткової ультразвукової діагностики робити не треба. Виняток – це близнята, тоді такі обстеження проводять щомісяця».

За словами Юлії, у Норвегії лікарі вважають, що наслідки УЗД для людини поки що не вивчені, оскільки ще не виросло те покоління людей, яким робили таку діагностику. Тож якщо батьки хочуть дізнатися стaть дитини до пoлoгів, вони можуть зробити УЗД з власної ініціативи і уже за власні кошти.

У Норвегії майбутніх мам заохочують сходити на екскурсію в пoлoговий будинок та написати листа до медичного персоналу, у якому варто вказати свої побажання щодо проведення пoлoгів: у воді, з музикою, приглушеним світлом, без присутності стажерів чи навіть у домашніх умовах. Також можна ходити на курси (звичайно ж безкоштовні) про пoлoги та для майбутніх мам.

«Після пoлoгів мама з новонаpoдженим може бути в лікарні одну або півтори доби. Медперсонал це обґрунтовує тим, що тепер мама самостійно зможе доглядати за малюком. Коли я наpодила первістка, то залишалась у пoлoгoвому дві доби, лікарі були привітними, проте м’яко натякали, що можна вже виписуватись. Потім додому приходить медсестра, яка перевіряє умови, в яких житиме малюк, розпитує пopoділлю, як вона годуватиме немовля, де буде пеленати та купати», – розповідає Юлія.

Вакцинація та усі контрольні огляди, такі як зважування чи консультації в лікарів, відбуваються у «Станції здоров’я». Туди можна їздити із здоровими дітьми. Якщо ж малюк захворів, тоді треба звертатися до сімейного лікаря, який вже скерує в разі потреби до відповідного спеціаліста. Така система створена для того, щоб хворі діти не перетиналися із здоровими та щоб менше передавались вірусні інфекції. На «Станції здоров’я» також проводять зустрічі із мамами дітей-ровесників, щоб вони могли обговорити свої проблеми та успіхи.

У Норвегії мами створили ініціативну групу з допомоги по гpудному вигодовуванню. Ця ініціатива починалась із кількох жінок, які надавали консультації та ділились власним досвідом з іншими, тепер – це велика мережа, яка діє по усій країні. Можна проконсультуватись телефоном або домовитись про зустріч вдома. Жінки з доброї волі та на волонтерських засадах приділяють свій час, щоб допомогти молодим мамам.

Після наpoдження дитини в Норвегії передбачена система підтримки та допомоги від держави. Загалом відпустка по догляду за дитиною може тривати або 49 тижнів із збереженням 100% заробітної плати, або 59 тижнів – у такому разі щомісяця виплачується 80% зарплати. Перед пoлoгами можна взяти три тижні відпустки: якщо не скористаєшся цим часом для відпочинку, він просто пропаде. Після пoлoгів мама повинна взяти шість тижнів відпустки, а решту тижнів можна ділити із татом дитини, проте мінімум 10 тижнів відпустки по догляду за дитиною повинен взяти тато. Якщо мама вже вийшла на роботу, але продовжує годувати дитину гpудним молоком, їй належить година (а не пів) обідньої перерви, і вона може піти з роботи раніше на півгодини.

Оскільки відпустка по догляду за дитиною триває менше року, то у Норвегії добре розвинена мережа дитячих садочків та ясел. Кожна дитина має гарантоване місце в дитсадку. На одного вихователя в садочку може бути не більше, ніж троє дітей віком від одного до двох років. Мінімальний пенсійний вік у Норвегії – 67 років, тож дідусі та бабусі не зможуть «сидіти» із внуками. Дитину можна залишати в державному чи приватному садочку, або у жінок, які наpoдили власну дитину і беруться доглядати ще за декількома іншими, – так звана «домашня мама». Проте оплата всюди однакова. Друга дитина у сім’ї матиме знижку на садочок 25%, а третя – половину.

«Ще додам, що кожна дитина до 18 років отримує допомогу від держави – щомісяця 1000 норвезьких крон. Зазвичай батьки створюють для цих коштів окремий рахунок, і на повноліття там назбирується непогана сума», – каже Юлія.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.