До вишів першочергово зарахують згодних відпрацьовувати в селі: нові правила

Після отримання диплому випускник має протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір та почати роботу

Із 2019 року правом першочергового зарахування зможуть скористатися вступники до медичних та педагогічних вишів, які укладуть угоду про відпрацювання в селах або селищах міського типу не менш як на 3 роки. Відповідна постанова ухвалена на засіданні уряду в середу, інформує прес-служба МОН.

“Правом першочергового зарахування зможуть скористатися вступники до медичних та педагогічних вишів на спеціальності галузей знань 01 “Освіта/Педагогіка” і 22 “Охорона здоров’я”. Їм треба буде відпрацювати в сільській місцевості не менш як 3 роки – на цей період фахівцям безкоштовно надаватимуть житло з оплатою опалення і освітлення”, – зазначено у повідомленні.

Документ набере чинності 1 січня 2019 року й діятиме починаючи зі вступної кампанії-2019.

“Прогнозовану потребу в фахівцях з вищою медичною чи педагогічною освітою в певній місцевості визначатимуть виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Щороку до 1 лютого вони подаватимуть відповідний список до ОДА, де до 1 березня оголошуватимуть конкурс на укладення угод на відпрацювання. Під час його проведення перевагу надаватимуть жителям тих населених пунктів, де перебуває роботодавець (або найближчих до них)”, – інформують у МОН.

Також повідомляється, що угоди з переможцями конкурсу підписуватимуть до 30 травня, у підсумку вступники отримують право на першочергове зарахування, а роботодавець – гарантію наявності фахівця за визначеною спеціальністю (спеціалізацією) та рівнем вищої освіти.

Згідно з постановою, після закінчення навчання випускник повинен буде протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір та почати роботу. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, він має відшкодувати кошти, витрачені вишем на його підготовку.

Постановою КМУ також затверджена Типова угода, в якій прописані права та обов’язки сторін.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич сподівається, що таке рішення “дасть змогу покращити рівень надання освітніх та медичних послуг у селах, залучити туди більше молоді”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.