Покращення для заробітчан і покупка доларів через інтернет: Що зміниться для простих українців після прийняття нового закону “Про валюту”

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект “Про валюті”. Це президентський проект, тому можна з гарантією стверджувати, що він буде підписаний Петром Порошенко, передає Корупція.Інфо

Закон №8152 зробить масу послаблень на валютному ринку, зберігаючи при цьому практично всеосяжну владу Нацбанку.

Стрижень цього документа – можливість для українців офіційно тримати гроші в іноземних банках, переводити їх в Україну і назад. Це значно полегшить життя як гастарбайтерам, так і людям, чия робота пов’язана з закордоном, але живуть вони в Україні – наприклад, айтішникам.

Другий важливий момент – це дозвіл купівля-продаж валюти через інтернет, зокрема і через системи інтернет-банкінгу на кшталт Приват-24.

Його фінальна версія, яка була проголосована сьогодні, може відрізнятися від початкового документа – але головні положення в ньому незмінні. Нагадаємо про них.

Зміни для простих українців

1. Українці зможуть купувати і продавати валюту в інтернеті – прямо на свій картковий рахунок. Така правка була прийнята сьогодні, при другому читанні. Для банків, у яких розвинена інтернет-складова, це буде можливість впровадження нової послуги.

Йдеться про суми, що не перевищують 150 тисяч гривень у валютному еквіваленті за одну операцію. В іншому необхідна санкція НБУ.

Тобто це відкриває дорогу, наприклад, для купівлі-продажу валюти через систему Приват-24, яка була не так давно заблокована.

2. Легалізується відкриття рахунків в іноземних банках. Українці і раніше це робили, але оперувати своїми рахунками тут не могли, привозячи гроші у валізі або перераховуючи по Western Union. Тепер же можна буде переказувати кошти з іноземного банку в український.

Як говорилося вище, ця опція буде в допомогу гастарбайтерам – принаймні тим з них, хто в змозі взагалі мати рахунок за кордоном. А також фахівцям з України, які працюють на аутсорс.

Поки невідомо, як це буде працювати з банками Росії, в яку виїздять на роботу мільйони українців. Але в самому законі винятків для РФ на момент першого читання не було.

Серед експертів звучить думка, що можливість відкриття закордонних рахунків пролобіювали в ЄС, куди українці масово їдуть на заробітки. Якщо переводити гроші з європейського рахунку на український буде вигідніше, ніж через платіжні системи, то можна дійсно очікувати масового припливу грошей українців в європейські банки.

Нагадаємо, що зараз близько 8 мільйонів українців працюють за кордоном.

3. Ще одна теоретична “перемога” – це можливість кредитуватися в Європі для тих, у кого там пристойний депозит. Відомо, що на Заході кредити доступнішими, ніж в Україні.

НБУ скасував обов’язкову реєстрацію таких позик. Втім, це більше торкнеться юридичних осіб – хоча і до “фізикам” послаблення відноситься теж.

Що зміниться для бізнесу

Все, що сказано про фізосіб вище – відноситься і до фірм. Вони зможуть не тільки вільно відкривати рахунки в закордонних банках, а й купувати іноземні цінні папери, інвестувати за кордон і т.д. – без ліцензії НБУ.

Залишається взагалі тільки дві ліцензії – для банків і обмінних пунктів.

Важливі зміни настануть для компаній, які торгують із закордоном. Закон знімає обмеження в 180 днів для розрахунків за операціями експорту та імпорту. Відповідно, державні органи тепер не зможуть блокувати роботу фірми, яка такі розрахунки в термін не провела.

У той же час, НБУ і податкова й досі матимуть право вимагати у компаній все документи, пов’язані з ЗЕД.

Та й інші послаблення можуть бути досить оперативно скасовані – в разі, якщо на валютному ринку з’являються серйозні ризики. Так, НБУ зможе обмежувати:

– обов’язковий продаж частини валютної виручки,

– встановлення строків розрахунків за експортно-імпортними контрактами та вимог до операцій, пов’язаних з рухом капіталу,

– введення спеціальних дозволів на валютні операції і резервування по валютних операцій.

Тобто, закон розрахований на спокійне час – але якщо в економіці намітиться турбулетность, Нацбанк має право вводити всі колишні обмеження. Причому на будь-який термін.

Таким чином, де-факто НБУ отримує навіть більше репресивних повноважень, ніж було раніше.

Закон вступить в силу на наступний день після його публікації. Однак введуть його в дію тільки через 7 місяців. Іншими словами, скористатися новими ліберальними валютними правилами, які прийдуть на зміну застарілому валютному декрету, українці і бізнес зможуть не раніше січня-лютого 2019 року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.